Science says: Heb je trek? Dan denk je minder helder na

Uit onderzoek is gebleken dat je met stevige trek minder goed kunt nadenken.

Lees ook

Je herkent ’t vast wel. Na een weekend cheaten neem je je voor om de nieuwe week te starten met gezonde voeding. Na een langdurende (maan)dag besluit je om – met een rommelende maag – boodschappen te doen, om vervolgens thuis te komen met een tas vol ongezonde spullen die je niet nodig hebt… Zonde van het geld én van je goede voornemen! 

Onderzoek

Uit onderzoek van de Universiteit van Dundee blijkt dat je minder helder kunt nadenken en belangrijke beslissingen kunt nemen als je trek hebt. De deelnemers aan de test kregen vragen voorgelegd over geld, voeding en andere vormen van beloningen. De vragen kregen ze twee keer voorgelegd: één keer wanneer ze hadden gegeten en één keer toen ze een maaltijd hadden overgeslagen. Wat blijkt? De deelnemers vonden het moeilijker om beslissingen te nemen toen zij een maaltijd hadden overgeslagen. Ze bleken namelijk een stuk ongeduldiger dan wanneer ze wél een volle maag hadden. De rommelende magen zorgde er tevens voor dat de proefpersonen genoegen namen met minder. En dat geldt niet alleen qua voeding, maar ook op financieel gebied.

Dus, als je in het vervolg een belangrijke beslissing moet nemen, zorg er dan voor dat je dit niet op een lege maag doet. It’s better to be safe than sorry. 

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook