Laag libido? Deze dingen kunnen de boosdoener zijn

En zo los je het op!
Laag libido

Een periode last van een lage seksdrive is iets dat bij veel vrouwen voorkomt. Heel vervelend natuurlijk, maar een oplossing is snel gevonden als je achter de oorzaak van je lage libido komt. 

Redenen

Je seksdrive kent net als je leven zijn ups and downs. Als er bijvoorbeeld een sterfgeval in de familie is geweest, of je zit financieel in de stress - het heeft allemaal impact. Hieronder staan de voornaamste redenen voor een verandering in je libido. 

1. Onbevredigende seks 

Een seksuele sleur ontstaat vaak doordat het niet meer spannend is in bed. Hierdoor geniet je er minder van en voelt het meer als een verplichting. Probeer elke keer als je seks hebt één ding te veranderen. Dit kan zoiets simpels zijn als een ander standje, of het dragen van lingerie. Dit helpt om een routine te doorbreken.

2. Stress

Seks is niet alleen een fysieke daad, maar ook een emotionele daad. Dus alle levensveranderende gebeurtenissen zoals zwangerschap, bevalling of borstvoeding, verandering van baan of een sterfgeval kunnen un tol eisen. Relatieproblemen zijn ook een belangrijke oorzaak van afnemend libido. Meer dan de helft van alle vrouwen zeggen dat ze minder vaak seks hebben als ze zich gestresst voelen.

3. Hormonale anticonceptie 

Voor sommige vrouwen is hormonale anticonceptie precies wat ze nodig hebben om hun seksleven op gang te brengen. Het verdwijnen van de zorgen over een onverwachte zwangerschap kan een bevrijdende werking hebben. Maar voor anderen kan het het tegenovergestelde effect hebben. Wanneer je de natuurlijke productie van oestrogeen in het lichaam uitschakelt, kan je het vermogen om vochtig te worden beïnvloeden. En een droge vagina kan leiden tot pijn - en daar is geen plezier aan te beleven. Als oplossing kan je een hormoonvrij alternatief overwegen. 

4. Vaginale droogte

We hebben het hier al over gehad, maar het is een belangrijke factor in een lage seksdrive. 17% van de vrouwen tussen de 18 tot 50 jaar ervaren vaginale droogheid tijdens seks. Als een vrouw niet vochtig genoeg wordt pijn bij geslachtsgemeenschap ervaren, tenzij ze gebruik maakt van glijmiddel. Zonder voldoende glijmiddel is seks niet aangenaam en wordt de dus aandrang minder. 

5. De overgang

De overgang is niet iets dat alleen vrouwen van een bepaalde leeftijd treft. Een vervroegde menopauze beïnvloedt 110.000 vrouwen onder de 40 jaar. En een lage geslachtsdrift is een van de meest voorkomende symptomen van de menopauze. Het oestrogeengehalte daalt tijdens de overgang naar de menopauze. Dit kan je minder geïnteresseerd maken in seks en vaginale droogte veroorzaken, wat resulteert in pijnlijke of ongemakkelijke seks. Hoewel veel vrouwen nog steeds bevredigende seks hebben tijdens de menopauze en daarbuiten, ervaren sommige vrouwen een afwijkend libido tijdens deze hormonale verandering.

6. Angst en depressie 

Gelukkig zijn is verbonden aan een groter seksueel verlangen. Dus, als je depressieve symptomen ervaart of last hebt van angst, is het geen verrassing dat je ook een lage seksuele drang hebt. Uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan is zelfs gebleken dat het gevoel van lichamelijke spanning niet alleen minder psychologische en genitale opwinding veroorzaakt, maar ook leidt tot meer pijn tijdens de seks.

7. Laag zelfbeeld 

Een laag zelfbeeld is de grootste boosdoener als het gaat om je libido. Als je je niet prettig voelt in je eigen vel is het ook een stuk lastiger om je open te stellen tot een partner. Hier een oplossing voor vinden is erg lastig. Het beste wat je kunt doen is jezelf afvragen of wat je denkt op een of andere manier motiverend of nuttig is. Zou je het tegen iemand anders zeggen? Als het antwoord nee is moet je je afvragen waarom je denkt dat het aanvaardbaar is om het tegen jezelf te zeggen.

8. Lifestyle 

Een glas wijn kan je in de stemming brengen, maar te veel alcohol kan je seksuele drang beïnvloeden. Roken kan ook een verminderde opwinding veroorzaken. En op die manier kan ook een gebrek aan beweging en het eten van de verkeerde soorten voedsel een groot verschil maken. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f08ec696065f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });