Sample Page Title

Happy In Shape neemt je mee op reis naar het exotische Thailand.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op:Post Source
Empty space
Empty space

Betoverende landschappen, luxeresorts, zonnig weer en een smaakvolle keuken: Thailand heeft het allemaal. Losjes vertaald betekent de naam van het land ‘vrij land’. Happy in Shape vertelt je hoe je die vrijheid optimaal kunt ervaren en geeft vijf redenen waarom een bezoek aan het land zeker de moeite waard is.

1. Ontspannende massages

Behoefte aan verwennerij, luxe en ontspanning? Thailand is the place to be. Het land staat met talloze luxeresorts bekend als een van de beste bestemmingen als het op spa en wellness aankomt. Een must-do is het ervaren van een Thaise massage, een wel heel bijzondere lichaamstherapie. Bij veel Thai is zo’n massage onderdeel van hun vaste gezondheidsregime om stress en spanningen te verlichten, want na de behandeling zal niet alleen je lichaam, maar ook je geest zich bevrijd voelen. Toch staat een Thaise massage niet bij iedereen boven aan zijn wensenlijstje. Tijdens de behandeling wordt namelijk geen olie gebruikt en is er constant lichaamscontact tussen jou en de masseuse (lees: zij zal haar ellebogen, knieën, voeten en soms hele lichaamsgewicht gebruiken om jou te masseren). Iets voorzichter beginnen? Kies voor een aromatherapie waarbij geurige oliën (hallo, bevrijde geest) en lange massagebewegingen je spieren ontspannen, een scrubbehandeling met natuurlijke parels als rijstkorrels en zoutkristal, of een ayurvedische massage met warme olie en vloeiende bewegingen die gifstoffen verwijderen en de bloedcirculatie verbeteren.

2. Exotisch eten 

Voor wie trek heeft gekregen na die ontspannende behandeling: ook op culinair gebied ben je in Thailand aan het juiste adres. De Thaise keuken met gerechten vol smaak, geur, kleur en structuur zal al je zintuigen prikkelen en de Michelinsterrestaurants die het land rijk is, staan garant voor betoverende gerechten. 

Wat er zoal kenmerkend is voor de Thaise keuken?
De hoeveelheid groenten. De gerechten zitten boordevol exotische en vitaminerijke veggies vol vezels en antioxidanten. Bovendien barsten alle gerechten van de ontstekingsremmende kruiden, specerijen en smaakmakers. Zo versterken knoflook en uien je immuunsysteem en dragen bij aan een goede ontgifting. Gember en citroengras verbeteren je spijsvertering en capsacïne (een alkaloïde die in chilipepers zit en voor dat branderige gevoel zorgt) helpt bij een prikkelbare darm. Go spices! 

3. Muay thai

Ben je net lekker bezig in de sportschool, staat de vakantie voor de deur. En voor veel mensen is vakantie een synoniem voor relaxen. Hoewel je heerlijk kunt luieren op de Thaise stranden, is het ook geen probleem om op de actieve toer te gaan. Veel van de resorts hebben een gym waar je perfect je work-out kunt doen voordat je aan je dagprogramma begint, of waar je voor een tientje een dagpas kunt kopen. Meer behoefte aan het volgen van een les? Neem deel aan een yogaklas of probeer muay thai. Deze Thaise vorm van boksen staat bekend als ‘de kunst van de acht ledematen’: in tegenstelling tot kickboksen is het een combinatie van het gebruik van vuisten, ellebogen, knieën en schenen. Dus zin in een echt fysiek zware ­­
work-out? Informeer waar je een introductieles muay thai kunt proberen. En voor wie liever buiten actief is: ga hiken, snorkelen, golfen, of doe een eendaagse fietstocht door Bang Krachao, ook wel de groene long van Bangkok genoemd. Steek in een bootje de Chao Phraya-rivier over en geniet van de oase van rust. 

4. Meditatie

Het boeddhisme is de belangrijkste religie in Thailand. In het land zijn dan ook meer dan 40.000 boeddhistische tempels te vinden. Mooi om te bezoeken, maar ook de perfecte manier om even los te komen van alle drukte en stress waar je vandaag de dag mee te maken hebt. Hoe? Door een tiendaagse stilteretraite. Verschillende tempels bieden zo’n retraite aan waarin vipassana- of inzichtsmeditatie centraal staat. Tijdens deze ten days off praat je niet, mediteer je meerdere uren per dag en leer je daarnaast over de boeddhistische filosofie. 

De retraite is gegarandeerd een bijzondere ervaring, die je bovendien inzicht kan geven in angsten en andere negatieve gevoelens. Maar misschien vind je tien dagen een beetje te veel van het goede? Dan is een yogacursus een goed alternatief. Dat is de springplank naar meditatie en makkelijker vol te houden dan tien dagen niet praten. Leer ademhalingstechnieken waardoor je niet alleen je lichaam, maar ook je geest positief beïnvloedt. 

Compassie is kenmerkend voor de boeddhistische filosofie. Ervaar dit door in de vroege ochtend een aalmoes te geven aan monniken ­­– die op zoek zijn naar eten en daarvoor afhankelijk zijn van de bevolking. Een spirituele activiteit die je herinnert aan vrijgevigheid, geven en delen. 

5. Groene bergen

In toenemende mate vervuilde lucht, lange kantooruren, files voor en na je werkdag… We staan tegenwoordig niet meer zo dicht bij de natuur als we zouden willen en móeten. In Thailand is er aan natuur geen gebrek. Het land heeft verschillende klimaat- en geografische zones waardoor er afwisselende natuurlijke omgevingen zijn. In het noorden en westen bieden de groene bergen de mogelijkheid om te wandelen door de jungle met hier en daar schitterende watervallen. Het schiereiland in het zuiden, met zijn vele paradijselijke stranden, is een uitgelezen plek om te duiken, snorkelen en zwemmen in helder, warm zeewater of een jacht te huren en op het water te dobberen. Tot slot kun je in het noordoosten kennismaken met een meer eenvoudige en stressvrije levensstijl. Kijk uit over de uitgestrekte rijstvelden en lees een boek voor optimale ontspanning. 

Dat relaxte gevoel is onvermijdelijk in Thailand. Het land heeft als bijnaam ‘het land van de glimlach’. In Thailand word je dan ook overal met een glimlach ontvangen door het personeel en de lokale bevolking, die bekend staan als vriendelijk en gastvrij. Die hartelijke gastvrijheid en professionaliteit van de Thai zorgen er ook voor dat steeds meer celebrity’s het land ontdekken. Want zij die in Los Angeles in hun villa’s moeten schuilen voor de paparazzi, ervaren in Thailand veel vrijheid en een gevoel van luxe en welbevinden. Niet gek dat er steeds meer internationale films worden opgenomen. Dus wie weet loop jij straks na je bezoek aan de spa, of juist tijdens een middagje shoppen in een mall, wel tegen Leonardo DiCaprio aan. •

Wil je alles weten over Thailand? Kijk dan op tourismthailand.org en volg Amazing Thailand NL op Facebook en Instagram.

Beeld: Redactie