Dit zegt je haar en hoofdhuid over je gezondheid

Goed om te weten!

Lees ook

Wist je dat je status van je haar een maatstaf is om te zien hoe het met je gezondheid is gesteld? Niet? Lees dan vooral even verder.

Vitaminetekort

Wanneer je een tekort hebt aan vitaminen, bijvoorbeeld ijzer, B12 of vitamine D, dan heeft dat invloed op de gezondheid van je hoofdhuid. Tekorten aan (een van) deze vitaminen komt vaak voor en dat toont zich vooral door een lichte toename van haaruitval, wat op en duur kan lijden tot dunner haar. Heb je een tekort aan (een van) deze vitaminen? Zorg dan dat je voldoende vlees (ijzer), volkoren producten, melk (B12) en/of vis (vitamine D) eet.

Menstruatie

Heb je last van hevige menstruatie, of heb je (net) kinderen gekregen, dan ben je waarschijnlijk gevoelig voor haaruitval als gevolg van onvoldoende ijzeropslag. Het is daarom belangrijk om genoeg ijzer tot je te nemen, zodat je haar en hoofdhuid gezond blijft.

Kortdurende haaruitval

Een operatie, gewichtsverlies, acute ziektes, stress, een ongeval of shock kunnen allemaal leiden tot kortdurende haaruitval. De hoeveelheid haar dat verloren gaat, hangt af van de ernst van het ‘incident’ of de ziekte.

Plotselinge haaruitval

Acuut haaruitval kan te wijten zijn aan drie oorzaken. Gewichtverlies door een nooddieet, of door slechte gezondheid, is één van die oorzaken. Dit komt omdat er minder essentiële voedingsstoffen en vitaminen naar het haar gaan, wat haaruitval en broos haar als resultaat heeft. De tweede oorzaak is de stand van je hormoonhuishouding. Als je schildklier niet in balans is, veroorzaakt dat haarproblemen. Tot slot is vochttekort een oorzaak van dunner wordend, uitvallend haar. Drink daarom voldoende water en/of behandel je haar regelmatig met een vochtinbrengend masker. 

Bron: Marie Claire | Beeld: istock

Laatste nieuws

Zie ook