5 fasen tijdens het maken van een to-do list

Dit gaat niet altijd even soepel...

Lees ook

We maken in ons leven heel wat lijstjes. Boodschappenlijstjes, cadeaulijstjes, vakantielijstjes en last but not least: to-do lijstjes. En hoewel het misschien heel overzichtelijk klinkt, is het gevoel wat je ervan krijgt soms toch behoorlijk irritant.

5 fases

1. Ontkenning

Ergens is wel het besef dat je nog best een hoop te doen hebt, maar als je een to-do-list gaat maken wordt het wel heel concreet allemaal. Iets doen, je moet er niet aan denken. Zelfs tegen het maken van de to-do-list zie je al enorm op. Je zou eigenlijk dus een to-do-list moeten hebben waar opstaat dat je een to-do-list moet maken. Help, to-do-list-inception!

2. Acceptatie

Je pakt je telefoon erbij – of een papiertje als je van de oude stempel bent, of gaat voor je whitebord staan als je het echt professioneel aanpakt – en noteert zuchtend wat je allemaal nog moet doen. Het blijkt, als je er even goed over nadenkt, nog meer te zijn dan je al dacht…

3. Valsspelen

Wat erg lekker werkt bij het maken van een to-do-list is er iets opzetten wat je stiekem al hebt gedaan en er dan meteen een streep doorzetten – niets zo fijn als een streep zetten door iets op je to-do-list. Zo’n lijst die je aangaapt zonder strepen is veel te confronterend. Dit geeft je het idee dat je al lekker bezig bent vandaag. Oké, het is jezelf voor de gek houden, maar dat kun je dan ook  weer op je to-do-list zetten, en gelijk wegstrepen!

4. Blijdschap

Het moment is daar: na veel veel pijn en moeite is je to-do-list af. Dat is het moment om jezelf even een high five of schouderklopje te geven, want dat heb je toch maar mooi voor elkaar gebokst. Klasse man, je kan het heus wel! Je moet even genieten van dit moment, want bij #5 begint de ellende weer.

5. En dan weer ontkenning

Daar gaan we weer… want nu ligt er dus een hele lijst voor je met dingen die je allemaal moet gaan doen. Bwèèèghhh! Het maken van de to-do-list was eerst wel even genoeg. Dus eerst maar weer even op Instagram, beetje Netflixen, een tosti maken, kansloze berichtjes sturen/lezen in de groepsapp of andere bezigheden.

Bron: Grazia | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook