Cadeaus krijgen geeft hetzelfde gevoel als verliefd zijn

Bloemen, chocola...

Lees ook

Weet je nog toen je voor het eerst verliefd was? Je kon niet meer eten, slapen en kon alleen nog maar over your special someone praten. Uit een studie blijkt dat het krijgen van cadeaus, zoals bloemen of chocola, dezelfde hormonale reactie opwekt.

Liefdeshormoon

Oxytocine, beter bekend als het ‘liefdeshormoon’, wordt geproduceerd door mensen die verkeren in een liefdevolle en gelukkige relatie. Daarnaast vermindert het angst en stress. Het experiment, waarop de studie is gebaseerd, werd uitgevoerd om erachter te komen of het ontvangen van cadeautjes dat geluksgevoel kan nabootsen.

Water

Tijdens het experiment werden dertig vrijwilligers verdeeld over drie groepen. Iedere groep ontving een geschenk van bloemen, chocola of water. Er werden speekselmonsters afgenomen voordat ze hun cadeau kregen, 10 minuten erna en 40 minuten na het krijgen van het geschenk.

De monsters zijn getest om veranderingen in hormoonniveaus te ontdekken. Wat blijkt? Er werd een hoger niveau van oxytocine ontdekt bij deelnemers die chocola en bloemen ontvingen. Deelnemers die water hadden gekregen, hadden geen hormonale verandering.

Bron: Grazia | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook