10x meest vegan-friendly steden van Nederland

Genieten in deze tien steden van het heerlijkste vegan eten!

Vrijdag 1 november is het zover: World Vegan Day! Voor iedereen die dit wil vieren, zetten we tien steden voor je op een rij met de meeste veganistische restaurants. 

Vegans

Het aantal veganisten in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ons land telt inmiddels 121.000 vegan’s en hoewel dit niet slecht is, kan ’t cijfer natuurlijk altijd hoger. Een veelgehoord ‘probleem’ waarom mensen de stap naar een veganistische leefstijl niet maken, is omdat het als vegan niet makkelijk is om uiteten te gaan. Vegan restaurants zijn in Nederland schaars, máár ze zitten er wel degelijk. Welke steden het meeste aandacht aan vegan eetgelegenheden schenken, zochten Holidu en Happy Cow voor je uit. 

10. Alkmaar – 3,2 restaurants per 100.000 inwoners

Ondanks dat Alkmaar niet wordt overspoeld met veganistische restaurants, zijn we wel groot fan van Soepp. Daar geniet je van de lekkerste bio-vegetarische gerechten. Naast soepen hebben ze ook de lekkerste snacks, salades en drankjes. Wil je niet alleen gaan? Ga dan iedere maand tijdens een van de first date nights. 

Hekelstraat 3, Alkmaar

9. Nijmegen – 3,4 restaurants per 100.000 inwoners

Wil je kookworkshops volgen en genieten van vegan eten? Dan is pop-up restaurant Veggie Galore wat voor jou! Ook is het een goede plek om inspiratie op te doen, zodat je thuis ook de vegan-keukenprinses kunt uithangen.  

Oldenbarneveltstraat 63A, Nijmegen

8. Groningen – 3,4 restaurants per 100.000 inwoners

Van romige pompoentaart met walnoot tot frisse salades… Alles kun je vinden in de studentenstad van het noorden. Onze favoriet? De Herbivoor.  

Gedempte Zuiderdiep 59, Groningen

7. Eindhoven – 3,5 restaurants per 100.000 inwoners

Bar Bistro Calypso en samen met de vegan foodtrucks van Bakblik de plek om te genieten van veganistische restaurants.

Stratumseind 83, Eindhoven

6. Arnhem – 3,8 restaurants per 100.000 inwoners

Smikkelen van veganistische cake, of genieten van een lekkere bowl doe je in Arnhem bij Bonnie. Dit kleine tentje serveert naast snacks ook de lekkerste koffie.

Nieuw Stad 2, Arnhem

5. Rotterdam – 3,9 restaurants per 100.000 inwoners

Met 25 vegan-vriendelijke restaurants kan je met een gerust hart uiteten in de Rotterdam. Neem bijvoorbeeld Happy Food & Health: na het zien van de Instagram-account van dit restaurant wil je direct alles uitproberen. 

Nieuwe Binnenweg 200d, Rotterdam

4. Leiden – 4,2 restaurants per 100.000 inwoners

Het Slachthuis in Leiden is het enige slachthuis waar geen vlees te vinden is. Het draait allemaal om genieten van gezonde maaltijden op plantaardige basis. Ook bij Hoezo kun je genieten van vegan versnaperingen.  

Meelfabriekplein 1, Leiden en Vrouwensteeg 7a, Leiden

3. Utrecht – 4,6 restaurants per 100.000 inwoners

Met 16 vegan-vriendelijke restaurants kunnen veganisten in Utrecht hun hart ophalen. Want in deze Domstad geniet je van heerlijk veganistische eten bij onder andere Broei. Naast het eten, ziet ook de inrichting er prachtig uit.

Oosterkade 24, Utrecht

2. Den Haag – 5,1 restaurants per 100.000 inwoners

Voor een lekker ontbijtje raden we je aan om naar Foam te gaan. Hier geniet je van speculaas pannenkoekjes of ontbijtmuffins met kokosyoghurt. Ook bieden ze plantaardige kookworkshops aan en kunnen ze de catering verzorgen tijdens je volgende feest. 

Frederikstraat 44, Den Haag

1. Amsterdam – 9,7 restaurants per 100.000 inwoners

Met meer dan 83 veganistische restaurants, is er genoeg keuze in onze hoofdstad. Alles tussen supergezond en fastfood kun je hier vinden. Little Plant Pantry is een zaak met een zero waste policy en kun je naast vegan eten en drinken ook plantaardige producten kopen. Één van de favorieten van de redactie is de Vegan Junkfood Bar, met verschillende locaties in Amsterdam. Geniet hier van unicorn brood tot vegan shawarma. Eetsmakelijk! 

Bosboom Toussaintstraat 45-H, Amsterdam en Reguliersdwarsstraat 57, Amsterdam.

Beeld: iStock

Laatste nieuws