5x voordelen van vegan zijn

Misschien toch maar overstappen...

Lees ook

Om World Vegan Day op toepasselijke wijze af te sluiten, zetten we de vijf voordelen van een veganistische lifestyle op een rij. De afgelopen jaren zijn aanzienlijk veel mensen (76.000 in 5 jaar tijd) overgestapt naar dit dieet. Ben jij al om? 

Voordelen

Een bekend voordeel van het veganistische voedingspatroon is dat je ervan afvalt, of althans dat kan. Maar naast dat, biedt het ook een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Een vegan dieet is gezond voor je hart, biedt bescherming tegen diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Lees hieronder over nog meer voordelen. 

1. Een veganistisch voedingspatroon is rijker aan bepaalde voedingsstoffen

Doordat je vlees en dierlijke producten laat staan, is het onvermijdelijk dat je daardoor meer van andere voedingssoorten zal eten. Vaak kiezen vegans ervoor om meer granen, fruit, groenten, bonen en noten te eten. Dit eten bevat gunstige voedingsstoffen. Het is wel belangrijk dat je nieuwe eetpatroon wel goed gebalanceerd is, omdat je anders het risico loopt bepaalde voedingsstoffen te missen. Daarom is het raadzaam om supplementen (met voedingsstoffen die je niet uit te eten haalt) te slikken als aanvulling op je dieet. 

2. Het kan helpen met afvallen

Steeds meer mensen maken de overstap naar een veganistische dieet in de hoop overtollige kilo’s kwijt te raken. Veel observatiestudies tonen aan dat veganisten slanker zijn en een lagere BMI hebben dan niet-veganisten. 

3. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en verbetert de nierfunctie. 

Over het algemeen lijken mensen die veganistisch zijn een lagere bloedsuikerspiegel te hebben, een hogere insulinegevoeligheid en tot 50-78 procent minder risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

4. Positieve invloed op het milieu

De huidige mate waarin vlees en zuivel wordt geproduceerd is onhoudbaar voor onze planeet. Ruim 70 procent van de landbouwgrond en 30 procent van het totale aardoppervlak wordt voor vee gebruikt. Veehouderijen zijn verantwoordelijk voor ruim 18 procent van de totale CO2-uitstoot.

5. De kans op een depressie is veel lager

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de Nutritional Journal blijkt dat mensen die geen vlees eten, een stuk gelukkiger zijn. Ze scoorden lager op depressie en andere vragenlijsten. Interessant… 

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook