6 Tekenen dat je teveel slaapt

Te weinig slapen is niet goed, maar teveel óók niet.

Te weinig slapen is heel erg slecht voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Het is dus echt niet aan te raden om wat uurtjes van je nacht af te snoepen. Maar wist je wel dat te veel slapen ook helemaal niet goed voor je is?

Slaaptekort

Wie structureel te weinig slaap heeft, kan een slaaptekort ontwikkelen. Het lijkt misschien alsof je dat met een weekendje bijslapen wel inhaalt, maar dat is niet het geval. Een slaaptekort is moeilijk ‘in te halen’ en kan leiden tot verschillende lichamelijke en geestelijke symptomen. Zo kun je ervaren dat je minder geconcentreerd bent, heb je vaak meer trek in junkfood en voel je je somber. Daarnaast kan je weerstand zo laag worden dat je iedere verkoudheid meepakt. Het is dus zaak om voldoende te slapen, maar hoe weet je of je niet te veel slaapt? Deze signalen wijzen op juist te veel slaap. Want ja, dat kan ook.

1. Hoofdpijn
Je denkt misschien dat je hoofdpijn krijgt van te weinig slapen, maar je hoofd kan ook zeker uit elkaar barsten als je te veel uren op je kussen hebt gelegen. Dr. Elizabeth McDevitt legt uit hoe dat kan: 'De schommelingen van je zenuwimpulsen tijdens je slaap kunnen een hoofdpijnaanval veroorzaken. Wanneer je nog in slaap bent terwijl je normaal op dat tijdstip ontbijt of koffie drinkt, kan je door een lage bloedsuikerspiegel, uitdroging of gebrek aan cafeïne, hoofdpijn krijgen.'

2. Alles doet zeer
Je denkt misschien dat je lichaam helemaal uitrust is als je heel veel uren slaapt, maar je lichaam kan ook juist pijn gaan doen na een te lange nachtrust. Gebeurt dit bij jou? Dan weet je zeker dat je net wat te lang in je nest hebt gelegen.

3. Hersenmist
Hersenmist, oftewel brain fog, is voor veel mensen een vreemd verschijnsel. Je bent fysiek aanwezig en je hersenen werken wel, maar je bent er met je hoofd totaal niet bij. Het voelt een beetje alsof er allemaal watjes in je hoofd zitten die je belemmeren bij het nadenken. Is dit voor jou herkenbaar? Dan is de kans groot dat je net die dag wat te lang in bed hebt gelegen. Sta structureel rond dezelfde tijd op en je zult zien dat de mist verdwijnt.

4. Moe wakker worden
Je hebt negen uren geslapen, wordt wakker en constateert tot je verbazing dat je nog steeds moe bent. Bijslapen om je vergeten uurtjes doordeweeks in te halen in het weekend, dat kan wel eens niet zo’n goed idee zijn. Je biologische klok raakt daardoor namelijk helemaal in de war, waardoor je moe blijft. Wil je echt bijslapen? Ga dan standaard bijvoorbeeld een kwartiertje eerder naar bed. Je zult zien dat je je dan minder vermoeid voelt dan wanneer je op zaterdag tot elf uur in je bed ligt.

5. Geheugenverlies
Niet alleen kan te weinig slapen nare gevolgen hebben voor je geheugen, maar ook overmatig slapen kan een negatieve invloed hebben op je geheugen. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die te veel sliepen het veel slechter deden op bepaalde hersentesten dan de vrouwen die zeven à acht uur slaap per nacht pakten.

6. Aankomen
Een onderzoek van de Universiteit van Glasgow vond een connectie tussen de slaapgewoonten en een toename van gewicht bij obesitaspatiënten. Uit het onderzoek bleek dat bij mensen met obesitas zowel een korte slaapduur (dat wil zeggen minder dan zeven uren per nacht) als een lange slaapduur (meer dan negen uren per nacht) een negatieve invloed had op het gewicht.

Bron: Tipsenweetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws