De corona-tong: dit moet je erover weten

Van dit vreemde corona-symptoom heb je nog niet eerder gehoord.

Lees ook

Verschillende corona-symptomen hebben de revue gepasseerd, maar had jij al gehoord van de corona-tong? Dit moet je weten over het opvallende symptoom.

De corona-tong

Van corona-tenen tot nare huiduitslag en het verdwijnen van je reuk- en smaakverlies: de vreemde corona-symptomen vliegen je om de oren. Nu is er een nieuw verschijnsel om op te letten, namelijk de corona tong.

Uit een onderzoek, gepubliceerd in The British Journal of Dermatology, blijkt dat er een aanzienlijk aantal coronapatiënten is die bultjes op hun tong hebben gekregen, samen met een zwelling en ontsteking. Er werden in een Spaans ziekenhuis 666 patiënten geanalyseerd en daaruit bleek dat meer dan 45% symptomen had aan hun huid en slijmvliezen, zoals de mond, ogen en sommige delen van het geslachtsdeel. Meer dan 25% had symptomen in de mond, zoals een opgezwollen rode tong met bultjes. Deze patiënten hadden ook een brandend gevoel in hun mond en verlies van smaak. Foto's van de tong van patiënten kun je hier zien, maar let op: het zijn geen frisse beelden.

Onder gerapporteerd

We horen je denken: is dit écht? Moet ik nu ook al op mijn tong gaat letten? 'Het is echt, ik heb het een paar keer gezien', aldus Rajeev Fernando, infectieziekten arts. Hoe kan het dan dat we hier nog zo weinig over hebben gehoord? 'Patiënten dragen meestal een masker en krijgen niet de vraag om deze af te doen', aldus Richard Watkins, ook infectieziekten arts. Hierdoor is de corona-tong volgens hem onder gerapporteerd. 'Er wordt gefocust op de longen en het hart, maar de mond wordt vaak overgeslagen. Ook omdat het het risico op verspreiding vergroot. Daarom is het waarschijnlijk vaak niet gezien.'

Geen paniek

Belangrijk om te weten is dat corona-tong eigenlijk helemaal niet specifiek bij het coronavirus hoort. Vele andere virussen kunnen ook voor een geïrriteerde tong zorgen. Je hoeft dus niet meteen in paniek te raken als je tong wat dikker of roder aanvoelt dan normaal.

Bron: Health | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook