Slapen zonder je tanden te poetsen: hoe slecht is het écht?

Het verlossende antwoord.

Het overkomt iedereen weleens: je bent te moe, te lui of hebt simpelweg gewoon even geen zin om je tanden te poetsen voordat je naar bed gaat. Want, zo denk je dan, hoe slecht kan het zijn om een keertje over te slaan?

Bacteriën in je mond

Het is niet zo erg om je tanden een keer niet te poetsen voor het slapengaan. Wél is het belangrijk om je tanden twee keer in 24 uur te poetsen. Dat heeft er simpelweg mee te maken dat bacteriën 24 uur nodig hebben om zich te ontwikkelen.

De bacteriën in je mond produceren de hele dag door zuur, met name wanneer je eet. Een laagje tandplak komt dan op je tanden terecht en het is belangrijk dat je die twee keer per dag verwijdert. Doe je dat niet? Dan kunnen de zure bacteriën in je glazuur terechtkomen en gaatjes veroorzaken.

Wanneer wel en niet poetsen?

Het is dus niet per se een bad thing als jij je tanden niet poetst voor het slapengaan. Tandartsen raden enkel aan om die ivoren wachters ’s ochtends en ’s avonds te poetsen om er zo een gewoonte van te maken.

Nog wel een kleine side note: poets niet meteen nadat je een maaltijd hebt genuttigd. Dat geldt dus ook voor je ontbijt. 's Ochtends kun je beter poetsen voordat je je morning oats naar binnen werkt. Je verwijdert namelijk het verzachte glazuur als je direct na het eten poetst, dus wacht op z'n minst dertig minuten voordat je met je tandpasta en tandenborstel in de weer gaat.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws