8 Natuurlijke middeltjes tegen mee-eters

Weg ermee!

Lees ook

Hoe goed je ook voor je huid zorgt, vroeg of laat krijgt iedereen met mee-eters te maken. En die kleine zwarte puntjes op je gezicht kunnen nog best hardnekkig zijn ook! Heb jij geen zin om bakken met geld uit te geven aan maskers en crèmes? No worries, je kunt ook zelf aan de slag.

Zwarte puntjes

Wat zijn die zwarte puntjes nou precies? Deze mee-eters, ook wel comedonen of blackheads genoemd, zijn verstoppingen van je poriën. Normaal gesproken zorgen je poriën ervoor dat talg en zweet door je huid naar buiten kan, maar ze kunnen ook verstopt raken door vuil, talg of dode huidcellen. In dat geval ontstaan er zwarte of witte puntjes, die we mee-eters noemen. Deze mee-eters ontstaan het vaakst in de T-zone (voorhoofd, neus en kin), aangezien dit de vettere delen van je gezicht zijn.

Benieuwd wat je thuis kunt doen tegen deze mee-eters? Met deze acht natuurlijke middeltjes kom jij zo van die zwarte puntjes af.

1. Baking soda en water

Inmiddels heb je vast al wel een flinke doos baking soda in huis voor al je heerlijke baksels en verschillende huishoudelijke klusjes. We weten allemaal dat baking soda een wondermiddel is, en ook voor deze taak is het uitermate geschikt. Meng twee eetlepels baking soda met twee eetlepels water samen tot het een pasta vormt. Masseer deze pasta op je gezicht en spoel het er vervolgens af met warm water. Breng daarna een voedende crème aan, want het goedje kan je gezicht een beetje uitdrogen. Gebruik het dan ook niet vaker dan twee keer per week.

2. Eigen scrub maken

Wil je van je mee-eters af? Dan is het een goed idee om te exfoliëren. Dat kun je doen met een huisgemaakte scrub. Gebruik hiervoor een eetlepel bruine suiker, twee eetlepels citroensap en een eetlepel rauwe honing. Roer dit goed door elkaar en breng het vervolgens aan op je gezicht. Masseer het zeker zo’n vijf minuten in de huid en spoel het vervolgens af met warm water. Breng tot slot een hydraterende crème aan.

3. Tea tree olie

Tea tree olie wordt ook wel bestempeld als wondermiddel voor je huid. Het natuurlijke middel doodt bacteriën en kan helpen tegen puistjes, acne én mee-eters. Je vindt tea tree olie in veel huidverzorgingsproducten, maar je kunt ook de olie los kopen.

4. Wilde kurkuma

'Kurkuma werkt antibacterieel en werkt tegen schimmels en ontstekingen. Daarom is het een uitstekend middel om mee-eters te verwijderen', vertelt dermatoloog Alexander Dane aan The Healthy. Het is belangrijk dat je wilde kurkuma gebruikt, omdat normale kurkuma je gezicht met een kleurtje kan achterlaten. Meng een eetlepel wilde kurkuma met een eetlepel water of kokosolie tot een pasta. Masseer de pasta in je huid en laat dit tien tot vijftien minuten intrekken. Spoel vervolgens af met wat warm water.

5. Kokosolie- en suikerscrub voor het lichaam

Heb je ook last van mee-eters op je lichaam? Dan kun je een eigen scrub van suiker en kokosolie maken. Hiervoor heb je een half kopje suiker en een half kopje kokosolie nodig. Je kunt de scrub eventueel nog verrijken met een eetlepel geraspte kokos en essentiële oliën.

6. Eigen neusstrip maken

Je kent ze vast wel: die neusstrips tegen mee-eters. Je laat ze even intrekken en trekt ze vervolgens van je neus af – met een goede hoeveelheid mee-eters erbij. Helaas kunnen deze neusstrips behoorlijk prijzig zijn, vooral als je geregeld je huid goed wilt verzorgen. Gelukkig kun je thuis makkelijk en goedkoop je eigen neusstrip maken met wat melk en honing. Melk bevat melkzuur, wat kan helpen om dode huidcellen te verwijderen, terwijl honing een antibacteriële werking heeft. Meng een eetlepel volle melk met een eetlepel rauwe honing. Verwarm dit ongeveer tien seconden in de magnetron en laat eventjes afkoelen. Breng het mengsel vervolgens op de mee-eters aan. Dit kan op je neus zijn, maar ook op je voorhoofd, kin of wangen. Laat het masker zo’n vijftien minuten zitten en trek ‘m vervolgens voorzichtig van je gezicht af. Breng tot slot een voedende crème aan.

7. Groene thee

Volgens dermatoloog dr. Dane kan groene thee de talgproductie van je huid verminderen en werkt het als een antioxidant. Meng een eetlepel droge groene theeblaadjes met een eetlepel water. Masseer dit mengsel in de huid, zo’n drie minuten. Spoel dit vervolgens af met warm water en breng een hydraterende crème aan. Doe dit niet vaker dan twee tot drie keer per week.

8. Eigen gezichtsmasker maken

Kun jij enorm genieten van een gezichtsmaskertje? Dat snappen wij. Maar wist je dat je ook een masker heel makkelijk zelf kunt maken? Daar heb je alleen wat eiwitten en een tissue voor nodig. Klop één eiwit en breng dit aan op je (schone) gezicht. Leg vervolgens een tissue op je gezicht (niet op je ogen of mond) en breng nog een laag eiwit aan. Laat dit masker zo’n twintig minuten drogen en trek ‘m vervolgens voorzichtig van je gezicht af.

Bron: Tipsenweetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook