Wat je moet weten over filet americain om ernstige gezondheidsschade te voorkomen

Zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Lees ook

Filet americain is voor velen favoriet beleg. Op een broodje of een cracker, gesnipperd uitje erop et voilà: een heerlijke lunch. Alleen niet zonder risico's. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kun je door het invriezen van het rauwe vlees ‘ernstige gezondheidsschade’ voorkomen

Toxoplasma infectie

Veel mensen zijn er niet mee bekend dat het nuttigen van het rauwe vlees kan zorgen voor een Toxoplasma infectie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert daarom om het vleesproduct in te vriezen, om zo een dergelijke infectie te voorkomen.

Wanneer het rauwe broodbeleg filet americain wordt ingevroren bij een temperatuur van -12 graden kan een Toxoplasma infectie voorkomen worden, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM dat gepubliceerd is in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. Mensen die rauw vlees eten, waar filet americain dus onder valt, kunnen de Toxoplasma-parasiet binnenkrijgen en dit kan leiden tot de infectieziekte toxoplasmose.

Gevallen

Ongeveer 750 mensen worden elk jaar ziek door de Toxoplasma-parasiet. Gezonde mensen zijn vaak niet vatbaar voor de parasiet, maar zieke mensen of zwangere vrouwen lopen wel een groter risico. Het zou in het ergste geval kunnen leiden tot een miskraam, vroeggeboorte en hersen- en oogafwijkingen bij het kind. Het onderzoek van het RIVM stelt dat in de helft van de ziektegevallen het gaat om een aangeboren afwijking, maar de andere helft wordt veroorzaakt door het eten van rauw vlees, voornamelijk filet americain.

Besparen

Het RIVM schat dat er jaarlijks flink bespaard kan worden op zorgkosten als men voortaan altijd de filet americain invriest. Zo meldt het instituut op de website dat de zorgkosten zo omlaag gaan en dat er jaarlijks 10 tot 30 miljoen bespaard kan worden.

Bron: Kookfans | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook