Ook altijd mysterieuze blauwe plekken? Hier komt het door

Waar komen die plekken in hemelsnaam vandaan?

Lees ook

Je trekt je broek uit en spot ineens een enorme blauwe plek op je been. Je denkt hard na of je jezelf gestoten hebt, maar waar die mysterieuze plek vandaan komt blijft een groot vraagteken. Herkenbaar? Lees dan snel verder.

Wat zijn blauwe plekken

Blauwe plekken zijn eigenlijk bloedplekken onder de huid. Door bijvoorbeeld een klap tegen je scheen kan daar een bloedvat beschadigen. Dit zie je na een poosje onder de huid als een blauwe (of vaak ook rode, groene, of bruine) plek. Die kleurverandering van blauw naar groen/geel komt doordat er bepaalde eiwitten uit het bloed worden verwerkt onder de huid. Maar wat als je je totaal niet kunt herinneren waar je je scheen tegen hebt gestoten en er toch een flinke gevoelige plek zit? Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Vitamine-tekort

Een eerste oorzaak kan zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamines. Bijvoorbeeld de vitaminen C, B12 en K. Al deze vitaminen hebben invloed op je bloed. Vitamine C zorgt bijvoorbeeld voor de opslag van ijzer, en gaat hiermee net als Vitamine B12 bloedarmoede tegen. Heb je hier een tekort aan, dan zie je sneller bloeduitstortingen verschijnen. Vitamine K zorgt bovendien voor goede bloedstolling. Als je bloed moeilijk stolt, kan dit ook extra snel blauwe plekken veroorzaken.

Natuurlijke gevoeligheid

Ook is het zo dat sommige groepen mensen van nature gevoeliger zijn voor blauwe plekken. Bij vrouwen zit de huid bijvoorbeeld anders in elkaar dan bij mannen. Vrouwenhuid bevat namelijk minder collageen, en is hierdoor minder stevig. Daarnaast geldt dat oudere mensen vaak minder onderhuids vet hebben. Zij zijn er hierdoor ook gevoeliger voor.

Medicijnen

Ten slotte kunnen bepaalde medicijnen ook zorgen dat je sneller last hebt van blauwe plekken. Bloedverdunners die veel gebruikt worden bij trombose zijn hier een goed voorbeeld van. Ook andere medicatie kunnen ervoor zorgen dat je sneller last hebt van bloeduitstortingen. Hiervoor kun je het beste de bijsluiter van je medicijnen bekijken. Mocht je nu echt twijfelen over je blauwe plekken, dan is het natuurlijk altijd aan te raden je huisarts te bellen. De huisarts kan je dan vervolgens helpen de oorzaak te achterhalen.

Bron: Tipsenweetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook