Rens Kroes openhartig over zware bevalling: ‘Het duurde drie dagen’

'Op een gegeven moment nekte het me en kreeg ik huilbuien: ik kón niet meer.'

Lees ook

Rens Kroes werd vorig jaar oktober voor het eerst moeder van dochter Maya Jade. Hoewel ze al eerder wat losliet over de bevalling, vertelt ze er nu openhartig over aan Kek Mama: 'Het was zwaarder dan ik had verwacht.'

Bijzonder en zwaar

'Ze is thuis in een mooie, verwarmend omgeving (incl. Himalaya lampjes, etherische oliën, mantra’s, bad en houtkachel) geboren met de mooiste en de meest liefdevolle vrouwen en natuurlijk papa om haar heen', vertelde ze destijds op Instagram, toen ze de geboorte van haar dochter bekendmaakte.

Hoewel Rens het een bijzondere ervaring vond, was het ook zwaar. 'Het duurde allemaal iets langer – drie dagen – en het was ook zwaarder dan verwacht, maar: het gebeurde wel in het huis waar ik zelf opgroeide, met iedereen om me heen.' Niet alleen haar verloskundige, kraamzorg, vriend Sid en doula, maar ook haar moeder en zus Doutzen waren erbij.

Drie dagen

Het was Rens' droom om thuis te bevallen, maar dat leek last minute bijna in duigen te vallen. Na drie lange dagen van weeën, bleek de baby niet goed te liggen en moest ze gedraaid worden. 'Het was een baring met achterhoofdsligging met verscherpt mechanisme' liet ze eerder al weten. Toch besloot ze naar haar eigen intuïtie te luisteren. 'Toen de verloskundige iets over het ziekenhuis zei, liet ik een resolute nee horen. Als het echt niet anders had gekund, dan was ik uiteraard meegegaan naar het ziekenhuis, maar ik voelde aan alles dat het zou goedkomen. En dat kwam het', vertelt ze aan Kek Mama.

Tekst gaat verder onder de foto.

Tranen en geluk

Ook haar kraamtijd was heus niet zo perfect als iedereen dacht, schreef ze op Instagram. 'Tranen, adrenaline, geluk, eten en nog eens eten (en vooral snel), voeden, tepelkloven, troosten, geen tijd om te koken, non-stop wiegen, wallen, liefde, hormonale schommelingen, heling (wond in baarmoeder waar placenta in zat dus 6 weken dragen van maandverband), hangry, onzekerheid, knuffels… Een opsomming van een aantal woorden hoe mijn 40 dagen eruit hebben gezien. Zoals je leest was mijn kraamtijd verre van perfect.' En dus maakte ze gebruik van haar opties en vroeg ze zoveel mogelijk hulp. 'Want hey, it really takes a village.'

Huilbuien

Moeder worden is het mooiste wat de food goeroe is overkomen, maar ze zal er niet om liegen: het is ook zwaar. Heel zwaar. 'Wat een enorme verandering, ik had nooit verwacht dat het zo zou zijn', zegt ze. 'Ik slaap hooguit twee uur achter elkaar. Op een gegeven moment nekte het me, ik was moe, zo moe, en kreeg huilbuien: ik kón niet meer. Nu slaap ik waar ik kan, maar echt veel is het niet.' Maar: 'Het is bizar hoe de liefde voor je kind het altijd wint van de vermoeidheid, hoe uitgeput je ook bent', sluit ze af.

Bron: Kek Mama | Beeld: BrunoPress, Instagram

Laatste nieuws

Zie ook