Onderzoek: twee op de drie Nederlanders maakt deze grote fout met mondkapje

Oeps... Guilty?

Lees ook

Je hebt tegenwoordig altijd wel een mondkapje op zak, voor het geval je onverwachts langs de supermarkt moet of opeens de bus moet pakken. Maar de kans is groot dat jij net als de meeste mensen deze grote fout maakt…

Oeps!

Veel Nederlands blijken zich volgens een onderzoek van Dresscode.nl niet te houden aan de voorschriften van het gebruik van een mondmasker. Twee op de drie Nederlanders gebruiken hun masker meer dan één keer zonder te wassen. En dat is niet helemaal de bedoeling.

Herbruikbaar en wegwerp

Ongeveer de helft van de 1400 deelnemers aan het onderzoek draagt het liefst een herbruikbaar, wasbaar mondkapje. Deze variant is beter voor het milieu, vinden veel mensen leuker staan en levert ook minder problemen op voor brildragers. Het advies luidt om zowel een wegwerpmondkapje als een herbruikbaar mondkapje maar één keer te dragen, en ‘m dan weg te gooien of te wassen. Dit blijkt echter vaker niet dan wel te gebeuren.

Niet gewassen

Van de mensen die een wasbaar mondkapje dragen, geeft ruim zeventig procent aan dat ze hem niet na elke draagbeurt wassen. Of hij dan nog voldoende bescherming biedt, is maar de vraag. Ook mensen met een wegwerpmasker gooien deze niet altijd direct na gebruik weg. In zestig procent van de gevallen zet de drager hem gewoon nog een keer op.

Snel schoonmaken

Toch je mondkapje wat vaker snel schoonmaken? Giet er eens een volle ketel kokend water overheen en laat even weken. Of gebruik een kledingstomer om het herbruikbare mondkapje in dertig seconden schoon te stomen. Wel zo fris en veilig!

Bron: Dingenvoorvrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook