Onderzoek: een zus(je) hebben maakt je gelukkiger!

Goed nieuws voor iedereen die blessed is met een zus.

Lees ook

Goed nieuws voor degenen die blessed zijn met een zus. Als je een zus(je) hebt, ben je waarschijnlijk gelukkiger dan de mensen die geen zus hebben. Science says dat zussen namelijk voor een dosis geluk zorgen!

Onderzoek

Wetenschappers van de Montfort University in Leicester (Engeland) en de Ulster University in Coleraine (Noord-Ierland) onderzochten het welzijn van zo’n 600 jongeren tussen de 17 en 25 jaar. Wat blijkt? Degenen die een zus hebben, hebben een meer gebalanceerde lifestyle dan degenen die geen zus(je) hebben. Naar verluidt zou het hebben van een sister je gelukkiger en optimistischer maken, in tegenstelling tot het hebben van een broer. Aiiii.

Verbindende rol

Hoe dat precies komt? Let us tell you. Meisjes spelen in het gezin veelal een verbindende rol. Zij brengen het gezin samen door open over hun emoties te praten. Daarnaast sporen zij andere gezinsleden ook aan om te praten over hun emoties en om dingen bespreekbaar te maken.

Een hecht gezin, dat openlijk over emoties kan praten, zorgt voor een goede mentale gezondheid, vertelt professor Tony Cassidy, van de Ulster University. ‘Broers zorgen juist voor het tegenovergestelde effect. Het uiten van je emoties is essentieel voor je mentale gezondheid, en het hebben van zussen helpt je daarbij.’

Broers versus zussen

Uit het onderzoek bleek dat mannen die enkel een broer of meerdere broers hadden, het laagst scoorden op de geluksschaal. Respondenten zonder broer of zus scoorden hier iets boven. Vrouwen met zussen scoorden het hoogst. Verder vonden de onderzoekers dat deze laatste groep het meest ambitieus en onafhankelijk is. Dit effect bleek sterker te zijn wanneer de ouders gescheiden waren. Dit impliceert dat zussen elkaar meer steunen dan broers dat doen.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook