Fun fact: dit is waarom je vaker moet poepen tijdens je menstruatie

Het heeft blijkbaar een hele duidelijke oorzaak.

Lees ook

Het is misschien geen alledaags onderwerp, maar poepen tijdens je menstruatie is best een dingetje. Veel vrouwen moeten namelijk tijdens hun menstruatie veel vaker voor een number two naar het toilet. Maar hoe kan dat eigenlijk?

Hartstikke normaal

Aan mensen die ongesteld worden, hoeven we heus niet te vertellen dat het poepen net wat anders gaat wanneer je ongesteld bent. Maar hoe kan het dat je én vaker moet poepen én dat je ontlasting vaak dunner is dan normaal? Blijkbaar heeft het te maken met je hormoonspiegel. Maar maak je geen zorgen: het is hartstikke normaal.

Met name tijdens de eerste drie dagen van je menstruatie gaat de poepfrequentie omhoog. Je lichaam maakt tijdens je menstruatie veel enthousiaster het hormoon prostaglandine aan. De waardes prostaglandine stijgen in je bloed en dit zorgt ervoor dat glad spierweefsel samentrekt. Dit doet je lichaam zodat het baarmoederslijmvlies losraakt en je dus ongesteld wordt.

Opgeblazen buik

Daarnaast heeft prostaglandine ook nog een andere werking. Ook je spijsverteringskanaal trekt zich hierdoor vaker samen dan normaal. Het is dus heel normaal dat je dan vaker moet poepen en je ontlasting wat dunner is. Ook is het de verklaring waarom je vaker scheetjes laat.

Je lichaam werkt echt naar je menstruatie toe en voordat je ongesteld wordt, neemt het progesteron hormoon toe. Dit hormoon is actief in de eierstokken, maar kan er ook voor zorgen dat je juist niet goed kunt poepen. Oftewel: je krijgt er een opgeblazen buik van. Daar komt nog bij dat ongesteld zijn an sich al vervelend genoeg is. Of je die poepfrequentie ook weer wat omlaag kunt krijgen? Helaas niet. Je lichaam gaat gewoon haar eigen gang. Wel kun je proberen voedsel te vermijden dat een constiperend effect hebben, zoals peulvruchten, kolen en broccoli.

Bron: Women’s Health, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook