Deze ‘ongezonde’ voedingsmiddelen zijn eigenlijk hartstikke goed voor je

Goed nieuws!

Lees ook

Als we bepaalde onderzoeken mogen geloven, zijn er een hoop voedingsmiddelen die we niet meer mogen eten. Denk aan je vertrouwde bakje koffie, een eitje en een boterham met pindakaas. Deze zouden namelijk hartstikke slecht zijn voor je lichaam. Maar of dat écht zo is? Een aantal diëtisten vindt van niet. Deze voedingsmiddelen zijn volgens hen namelijk helemaal niet zo ongezond als je misschien denkt.

1. Koffie

Van koffie wordt gezegd dat het je bloeddruk kan verhogen en je hartslag kan versnellen. Er wordt zelfs beweerd dat het kanker kan veroorzaken. Je koffie voorgoed afschrijven dan maar? Dat is gelukkig niet nodig. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft koffie van de lijst met mogelijk kankerverwekkende stoffen gehaald. Er wordt namelijk steeds vaker geconcludeerd dat koffie goed voor je is. Zo goed zelfs dat het drinken van drie tot vier kopjes per dag al in verband wordt gebracht met een langere levensduur. Ook zouden koffiedrinkers een verminderd risico hebben op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes, Alzheimer, Parkinson en baarmoeder-, colon- en leverkanker.

2. Popcorn

Popcorn klinkt ongezond, maar is eigenlijk gewoon mais. En dit is een volkoren graan die rijk is aan vitamines, mineralen en belangrijke voedingsstoffen. Ook bevat het een grote hoeveelheid polyfenol-antioxidanten, dit zijn plantaardige voedingsstoffen die in verband zijn gebracht met veel gezondheidsvoordelen. Denk aan een betere bloedcirculatie, een gezonde spijsvertering en zelfs een mogelijk lager risico op bepaalde vormen van kanker. Popcorn wordt daarnaast ook gezien als handige snack bij het afvallen omdat het goed verzadigd en weinig calorieën bevat. Uiteraard is het wel van belang waar je de popcorn koopt. De popcorn in de bioscoop en uit de supermarkt bevatten vaak veel toegevoegde suikers en oliën waardoor ze minder gezond zijn. Je kunt het dus beter zelf maken.

3. Pindakaas

Pindakaas mag dan wel veel vet bevatten, maar tachtig procent van dat vet is afkomstig van gezonde enkelvoudige en meervoudige onverzadigde oliën. Daarnaast zit het vol met vitamine E, niacine, foliumzuur, antioxidanten en magnesium. Hierbij is er nog wel een verschil tussen de soorten pindakaas. Pindakaas van Amerikaanse merken of light varianten bevatten helaas veel suiker en zout waardoor het niet per se gezonder is. De voorkeur wordt daarom gegeven aan natuurlijke pindakaas van honderd procent pinda’s.

Bron: Kookfans | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook