Dit is waarom je naakt zou moeten slapen

Het brengt een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee.

Lees ook

We hunkeren allemaal naar een goede nachtrust. En hoewel er veel suggesties zijn over hoe dat precies moet, blijkt er misschien een eenvoudige oplossing voor te zijn: naakt slapen.

Voordelen

'Er zijn veel voordelen van naakt slapen', zegt Chris Brantner, een gecertificeerde wetenschappelijke slaapcoach. 'Naakt slapen helpt je lichaamstemperatuur te reguleren, leidt tot meer (relatie) geluk en kan resulteren in gezondere geslachtsdelen.' Benieuwd waar het nog meer goed voor is? Lees mee.

1. Je valt dieper in slaap
Een studie gepubliceerd in Science Advances toont aan dat een stijging van je temperatuur in de nacht tot een slechtere slaap leidt. Een daling van je lichaamstemperatuur, door naakt te slapen, kan dus helpen bij een betere nachtrust.

2. Je verlaagt het risico op gezondheidsproblemen
Dit heeft ook te maken dat je een betere nachtrust zou krijgen als je naakt slaapt. Een studie gepubliceerd in Annals of Epidemiology, toont aan dat mensen die minder dan zes uur per nacht slapen een hoge risico hebben op gezondheidsproblemen.

3. Het kan je sexleven verbeteren
'Naakt slapen kan leiden tot een groter gevoel van verbintenis, door meer huid-op-huid contact', zegt Brantner. Huid-op-huid contact zorgt ervoor dat het hormoon oxytocine vrijkomt, wat het gevoel van vertrouwen verhoogt en kan leiden tot opwinding (en dus ook meer sex).

4. Het kan je bloeddruk verlagen
Dacht je dat het knuffelen met je partner je kalmeert? Dat kan kloppen. Een studie gepubliceerd in Biological Psychology suggereert dat het niveau van oxytocine wordt verhoogd door fysiek contact, wat voor een lagere hartslag en bloeddruk zorgt.

5. Het zou beter voor je huid zijn
'De huid is het grootste orgaan van je lichaam en heeft zuurstof nodig', zegt Octavia Cannon, voorzitter van het American College of Osteopathic Obstetricians and Gynecologists. 'Er is geen makkelijkere manier om de maximale hoeveelheid zuurstof aan je lichaam te geven.' Daarnaast zorgt naakt slapen ook dat er meer zuurstof bij je genitaliën komt. Enne, dit kan helpen om gistinfecties te voorkomen volgens Brantner. Een win-win, toch?

6. Je verbrandt meer calorieën
Omdat je geen pyjama draagt om je lijf op temperatuur te houden, moet je lichaam zelf aan de slag. Om je lichaam warm genoeg te houden activeert je lichaam je bruine vet. Dat kost calorieën. Hoeveel calorieën is niet met zekerheid te zeggen, maar ter indicatie: uit een onderzoek gepubliceerd op de website van de New York Times bleek dat mannen die het drie uur lang koud hadden, gemiddeld 250 calorieën verbrandden. Dat betekent natuurlijk niet dat je het 's nachts koud moet gaan liggen hebben, maar zonder pyajama slapen kan misschien nét een beetje verschil maken.

7. Je lady parts worden gezonder
Draag je ’s nachts ondergoed, dan wordt je vagina sneller warm en vochtig en creëer je geweldige broedplaats voor bacteriën waar je uiteindelijk een schimmelinfectie van kunt krijgen. Wil je een happy vagina, doe je er goed aan de boel ’s nachts te laten luchten.

4. Je voelt je minder gestrest
Als je lichaam kan afkoelen ’s nachts, blijft je stresshormoon cortisol op peil. Ga je liggen zweten, kan je cortisol juist stijgen. Dat kan leiden tot onder andere stressgevoelens, angst en hongeraanvallen.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook