Krullen verzorgen: 4 onmisbare tips

Misschien ben je normaal gezegend met een volle bos krullen en is daar nu nog maar weinig van over.

Lees ook

Nu de kappers weer open zijn, is dit het moment om je eens even goed te laten verwennen. In tijden van een lockdown is de kans groot dat je haar er wat dof uit is gaan zien. Misschien ben je normaal gezegend met een volle bos krullen en is daar nu nog maar weinig van over. Onze tip? Ga naar een goede kapper en volg de volgende tips op voor een prachtig resultaat. Yes please!

Waarom krullen verzorgen zo belangrijk is

Vrouwen met krullen moeten over het algemeen net wat meer tijd besteden aan hun kapsel dan vrouwen met steil haar. Dat ligt vooral aan de basis en de structuur van krullend haar – krullen ontstaan door een kromming in de haarstructuur. De vorm van het haarzakje heeft hier ook mee te maken; des te ovaler het haarzakje is, des te meer krullen je hebt. Dat betekent dus dat er een grote diversiteit in krullen bestaat. De één heeft een volle bos grove krullen terwijl de ander hele kleine krulletjes heeft.

Krullen verzorgen is belangrijk wanneer je je bos krullen graag wilt laten zien. Met de juiste verzorging ga je droge krullen tegen en zorg je ervoor dat krullen weer wat levendiger op je hoofd zitten. Zonder die verzorging is de kans groter dat je krullen slap op je hoofd hangen wat zorgt voor een heel plat kapsel. Hoe je je krullen het beste verzorgt? We vroegen het aan krullenkapper Vanessa van der Roest die je hieronder de volgende tips geeft.

1. Ga met regelmaat naar de kapper

De eerste tip lijkt een beetje voor de hand te liggen voor een krullenkapper, maar een van de beste tips die je op kunt volgen is regelmatig naar de kapper gaan. Op die manier voorkom je droge en vooral gespleten haarpunten – iets wat je direct in de fitheid van je kapsel terug gaat zien. Je haar zal een stuk beter vallen wanneer je om de zes tot acht weken een bezoekje aan een krullenkapper brengt. Het voordeel van een krullenkapper is dat hij of zij gespecialiseerd is in krullend haar en dus precies weet wat wel of niet werkt. Wat extra mooi meegenomen is, is dat je bij een krullenkapper speciale verzorgingsproducten kunt scoren om je haar mooi te houden.

2. Droge krullen verzorgen: was je krullen niet te vaak

Net als bij steil haar geldt met krullen ook dat je je haar niet te vaak moet wassen. Doe je dat wel dan verstoor je de natuurlijke oliën op je hoofdhuid, waardoor je haar uitdroogt. Was je haar daarom niet vaker dan twee keer per week om je kapsel lekker levendig te houden. Merk je toch dat je krullen wat vettig worden, zelfs wanneer je het twee keer per week wast? Gebruik dan een goede droogshampoo voor krullen. Of kijk eens naar de hoeveelheid shampoo die je gebruikt. Je hebt vaak aan een klein drupje shampoo al genoeg.

3. Krullend haar drogen aan de lucht

Na een wasbeurt wil je je haar misschien zo snel mogelijk droog hebben. Ga echter niet als een gek aan de slag met een ruwe handdoek om zo je haar droog te krijgen. Het is beter om je natte haren rustig te deppen met een zachte handdoek of nog beter: met een doek of shirt van katoen. Katoen is een natuurlijk materiaal dat beter is voor je haar. Wat nóg beter is, is om je haar aan de lucht te laten drogen. Op die manier voorkom je dat je haar pluizig wordt en dat je haar in een natuurlijk model valt. Heb je geen tijd om je haar aan de lucht te laten drogen, maar wil je wel een droog kapsel? Ga dan voor een föhn met een zogeheten diffuser; een opzetstuk waarmee je je krullen in model kunt brengen.

4. Verhit je krullen niet

Wat je in ieder geval moet vermijden is het verhitten van je haar. Met een föhn ontkom je daar niet aan, maar kies in zo’n geval in ieder geval voor de meest koude blaasfunctie. Hitte is niet goed voor het behoud van je krullen en kan er zelfs voor zorgen dat je krullen compleet inzakken. Let er hierbij ook op dat je zo min mogelijk aan de slag gaat met een ontkruller of stijltang, omdat je daarmee schade aan kan brengen aan je haar. Veel mensen met krullen weten niet dat ze beschikken over bijzonder haar dat extra gevoelig is. Daarom is het verstandig om ook extra aandacht te besteden aan de unieke structuur van krullend haar.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook