Wel sporten maar geen spierpijn? Zó voorkom je het

Een fysiotherapeut deelt zijn geheimen.

Lees ook

Het is vandaag, 20 mei 2021, Nationale Spierpijndag. Een dag die we normaal niet zouden vieren (want wie wil er nou spierpijn?), maar nu wel. Omdat de spierpijn betekent dat de sportscholen na vijf maanden weer open zijn. Woohoo!

Nationale Spierpijndag

Werd jij vanochtend met spierpijn wakker omdat je gisteren voor het eerst in vijf maanden weer hebt gesport? Je bent niet de enige. De sluiting van de sportscholen heeft voor 4 op de 10 Nederlanders gezorgd dat ze een stuk minder zijn gaan bewegen. Ruim 1 op de 3 heeft zelfs geen spierpijn meer gehad sinds ze niet meer in hun gym konden sporten. Oops…

Nou goed, voor één keer omarmen we de spierpijn dus, omdat we daardoor nog even kunnen nagenieten van de eerste keer weer in de sportschool staan. Wil je ook weer niet dat het te lang duurt? No worries, Melkunie PROTEIN sprak met Leo Echteld, oprichter van Fysiomed en fysiotherapeut van o.a. het Nederlands Elftal, voor tips om spierpijn te voorkomen maar vooral ook om te verzachten. Lees mee!

Spierpijn voorkomen

  • Een goede warming-up. Zoals de zonnegroet, een oefening waarbij al je spiergroepen aan bod komen. Google wijst je de weg. Een ideale manier om je spieren rustig log te maken en over te laten gaan van de ruststand naar de actieve stand.
  • Bouw de belasting rustig op en zet niet te grote stappen in een keer. Bouw bij duurtraining de lengte van je inspanning rustig op. En voer bij krachttraining het aantal kilo’s of herhalingen gestaag op.
  • Laat je voor of na het sporten masseren. Ook daar hoort een beetje pijn bij.

Spierpijn verlichten

  • Blijf bewegen! Soms moet je er niet aan denken, maar het helpt echt. Een lichte training, zoals een half uurtje cardio is heerlijk om je spieren wat meer smooth te laten voelen.
  • Hoe lekker een warme douche ook is, je spieren herstellen sneller als je koud doucht of een koud meer in duikt. Door het koude water vernauwen de bloedvaten en verhoogt je bloeddruk. Je bloed gaat sneller stromen, waardoor de pijn sneller verdwijnt.
  • Ga op tijd naar bed. Voldoende slaap helpt je spieren goed te herstellen.
  • En last but not least: voeding. Eiwitten doen je spieren sneller herstellen. Zorg er dus voor dat je na een middelmatige of zware training voldoende proteïnen binnenkrijgt.

Bron: Melkunie | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook