Wanneer is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten?

Is het altijd nodig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten? 

Als je in Nederland woont of werkt heb je recht op zorg uit het basispakket. Dit wordt geregeld in de Zorgverzekeringswet. De zorgverzekering is voor iedereen toegankelijk. Een zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht en mag je niet weigeren vanwege je gezondheid, je leeftijd of je leefgewoonten. Iedereen in Nederland is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Daarbovenop kun je nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Maar is het altijd nodig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten?

Wat is een aanvullende zorgverzekering?

De basisverzekering vergoedt niet alle medische kosten. Behandelingen zoals fysiotherapie, brillen en lenzen en de orthodontist worden alleen geheel of gedeeltelijk vergoedt als je een aanvullende zorgverzekering hebt. Welke behandelingen vergoed worden en voor welk deel is afhankelijk van de zorgverzekeraar. Ook de hoogte van de premie voor de aanvullende zorgverzekering verschilt per zorgverzekeraar. Er zijn vaak verschillende pakketten, met verschillende prijzen. Voor een aanvullende zorgverzekering geldt geen wettelijk eigen risico. Dit geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering.

Heb je een aanvullende zorgverzekering nodig?

Of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt ligt aan je situatie. Ga eerst na welke extra zorg die niet in het basispakket zit je voor het aankomende jaar verwacht en hoeveel dat gaat kosten. Kijk daarna of de premie van de aanvullende zorgverzekering opweegt tegen de vergoeding. Soms is het goedkoper om de kosten zelf te betalen in plaats van je te verzekeren. Sluit je bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering af voor een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts dan is het vaak goedkoper om dit zelf te betalen. Heb je veel ingrijpende en vaak dure behandelingen aan je gebit nodig en ga je daarnaast ook regelmatig naar de fysiotherapeut en worden ook deze kosten ook gedekt door de aanvullende zorgverzekering dan ben je hiermee goedkoper uit. Kijk dus welke behandelingen je verwacht voor het komende jaar en kies een zorgverzekeraar die een vergoeding biedt voor deze behandelingen.

WMO of WLZ-indicatie

Als je langdurige intensieve zorg nodig hebt waardoor je recht heb op zorg vanuit de Wet langdurige zorg (WLZ) of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) dan kan het zijn dat bepaalde kosten al vergoed worden. Zo kan het voorkomen dat bepaalde behandelingen zoals fysiotherapie al gedekt worden. In dat geval hoef je geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Als je veel reist

Niet iedereen is ervan op de hoogte, maar een basisverzekering vergoedt niet alle kosten voor zorg in het buitenland. Dit is bijvoorbeeld het geval met spoedeisende zorg. Dit wordt wel vergoed, maar alleen het tarief dat in Nederland geldt voor dezelfde behandeling. Alles wat in het buitenland meer kost, betaal je zelf. De kosten kunnen zo in bepaalde landen hoog oplopen. Kom je op de spoedeisende hulp in een Amerikaans ziekenhuis terecht? Dan kost een ziekenhuisbed al snel 3000 euro per dag! Met een aanvullende zorgverzekering worden deze kosten wel vergoed. Je doet er dus verstandig aan om een aanvullende zorgverzekering te nemen als je veel reist.

Wanneer je kinderen hebt of wilt

Tot 18 jaar zijn kinderen meeverzekerd. De zorgbehoefte van een kind is vaak anders dan die van jezelf. Rond 12 jaar krijgen veel kinderen te maken met de orthodontist. De behandeling duurt vaak enkele jaren en de kosten liggen al snel rond de 3000 euro. Als je niet zelf voor deze kosten wilt opdraaien is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Heb je nog geen kinderen, maar wil je ze graag? Houd er dan rekening mee dat niet alle kosten rondom zwangerschap, bevalling en kraamzorg worden vergoed door de basisverzekering. Ben je van plan om zwanger te worden, dan is dit een goede reden om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Je maakt veel gebruik van alternatieve zorg

Ook alternatieve zorg wordt niet vergoed door de basisverzekering. Maak je veel gebruik van alternatieve zorg? Of fysiotherapie aangevuld met alternatieve zorg? Ook in dat geval kan een aanvullende verzekering je veel geld schelen. Controleer van tevoren wel eerst of de alternatieve zorg waarvan jij gebruikt maakt vergoed wordt.

Je bent mantelzorger

Als mantelzorger heb je een belangrijke taak, je zorgt namelijk voor iemand anders. Dat kan lichamelijk en psychisch zwaar zijn. Er wordt er niets vergoed voor mantelzorgers vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende zorgverzekering is dit wel het geval. Als je op vakantie gaat of ziek wordt, heb je met een aanvullende zorgverzekering recht op een vervangende mantelzorger. Ook kun je vergoedingen krijgen voor cursussen speciaal voor mantelzorgers. Als mantelzorger kan het dus voordelig zijn om een aanvullende zorgverzekering te nemen.

Beeld: iStock

Laatste nieuws