Dit gebeurt er met je hersenen tijdens je menstruatie 

Je hormonen hebben ook een effect op je brein.

De rode vlag hangt uit, moeder natuur is op bezoek of de vloek van Eva. Door de jaren heen zijn veel jolige benamingen in het leven groepen voor that time of the month. Feit blijft echter dat menstrueren geen pretje is. Pijnlijke borsten, een zere rug, buikkrampen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat er met je hersenen gebeurt.

Lichamelijke kwalen

Tijdens je menstruatie worden lichaam en brein onderworpen aan hormonale veranderingen. Wat dat voor ons lichaam betekent weten we wel, maar weet jij wat er met je brein gebeurt? Neurowetenschapper Dr. Kristen Willemier vertelt aan Mind, Body and Green wat er in je bovenkamer gebeurt wanneer je ongesteld bent.

Brain fog 

Brain fog is de Engelse benaming voor wanneer iemand iets minder bij bewustzijn is dan normaal. Opletten is vaak lastiger als iemand last heeft van brain fog, en bewustzijn van tijd en de omgeving ontbreekt ietwat. Dit is ook iets dat kan gebeuren als je menstrueert. Het oestrogeen- en progesterongehalte zijn dan laag en dit kan leiden tot de algemene symptomen van brain fog. Hierdoor kan het moeilijker zijn om je te concentreren, ben je verstrooid en vergeet je bepaalde dingen sneller. Ook kan het leiden tot vermoeidheid en slapeloosheid.

Hoofdpijn

Een veelvoorkomende kwaal tijdens de menstruatie is hoofdpijn. Gek is het niet. Tijdens deze tijd van de maand vinden veel veranderingen in je lichaam plaats die de hoofdpijn teweeg kunnen brengen: een schommeling in je hormoonspiegel, een laag ijzergehalte door bloedverlies en sneller uitgedroogd raken.

Nu is het normaal om af en toe last te hebben van hoofdpijn wanneer je ongesteld bent. Gebeurt het echter elke maand? Neem dan contact op met je huisarts. Zo is het mogelijk dat je tijdens deze periode extra ijzerpullen kunt slikken om hoofdpijn te voorkomen. Probeer ook om voldoende te drinken, zodat je geen hoofdpijn kunt krijgen omdat je niet voldoende gehydrateerd bent.

Je kunt je dingen minder goed herinneren

Een verlaagde oestrogeenspiegel tijdens je menstruatie kan eraan bijdragen dat je dingen minder goed kunt herinneren. Oestrogeen beïnvloedt namelijk de groei en overlevingskans van nieuwe neuronen in de hippocampus – dit is het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen. Daar blijft het overigens niet bij. Die daling in je oestrogeenlevel beïnvloedt ook nog eens je productiviteit.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws