Wetenschappers: binnenkort kun je via je telefoonscherm een coronatest afnemen

Zou het?

Lees ook

Is een staafje in je neus niet zo jouw ding? Volgens Britse wetenschappers kun je binnenkort via je telefoonscherm een coronatest afnemen. Dit moet je weten.

Phone Screen Testing

De methode heet Phone Screen Testing (PoST) en is ontwikkeld door een team van de University College in Londen. Uit onderzoek blijkt dat virusdeeltjes op het beeldscherm komen. Dit gebeurt wanneer iemand met corona praat tijdens het bellen. Ook kunnen er virusdeeltjes op het telefoonscherm komen wanneer je aan het swipen bent. Volgens de onderzoekers geeft een monster van het telefoonscherm een even duidelijk antwoord als de veelgebruikte coronatest, waarbij mensen een teststaafje in hun neus en mond krijgen.

Laagdrempelig

Voor veel mensen zou de PoST-methode veel fijner zijn. Dit komt vooral omdat de test met de teststokjes in neus en mond veel ingrijpender is. Ook denken onderzoekers dat mensen hierdoor eerder bereid zijn om zich te laten testen. Voor derdewereldlanden is de test op het telefoonscherm ook veel goedkoper. In deze landen zijn minder mensen gevaccineerd tegen het coronavirus en is de kans groter dat ze besmet raken.

Machine in de maak

Op dit moment is er een Chileense start-up, die de PoST-methode heeft bedacht, bezig met het ontwikkelen van een machine. Het nemen van het monster voor PoST kost namelijk minder dan een minuut en vereist geen medisch personeel. Ook moet de machine zelf de testuitslag via sms naar de geteste personen sturen. Onderzoeker dr. Rodrigo Young legt uit: “PoST is een methode die niet alleen massaal testen op Covid-19 makkelijker kan maken, het is ook te gebruiken om andere virusuitbraken in te dammen, om zo toekomstige pandemieën te voorkomen.” Time will tell…

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook