Onthuld: moeten vrouwen anders trainen dan mannen?

Zo zit het!

Lees ook

Tegenwoordig zien we niet alleen mannen meer in het krachthonk van de sportschool, maar weten ook vrouwen hoe ze met gewichten moeten smijten. Spiermassa opbouwen kunnen vrouwen dan ook net zo goed als mannen. Toch kunnen we niet ontkennen dat het vrouwenlichaam verschilt van dat van mannen, maar betekent dit ook dat vrouwen en mannen anders moeten trainen om die spiermassa te kweken?

Spiermassa opbouwen

Of mannen en vrouwen anders moeten trainen? Daarop bestaat geen eenduidig antwoord. “We moeten allemaal voor ons eigen doel trainen. Niet alle ladies hebben dezelfde goals en niet alle mannen hebben hetzelfde doel”, vertelt trainer Adala Botlo aan Body+Soul. Dus wil een vrouw spiermassa opbouwen? Dan moet ze zich hiervoor inzetten. Wil een man flexibeler worden? Dan moet ook hij zich daarvoor inzetten. Welke training je het beste kunt volgen hangt dus niet af van je geslacht, maar van je doel.

Wél is het zo dat er verschillen zijn. “Het is voor vrouwen wel lastiger om spieren op te bouwen”, erkent Botlo. Vrouwen die als doel hebben om spieren op te bouwen, zouden zich daarom niet te veel op cardio moeten focussen. “Als je heel veel cardio doet, verbrand je spieren.”

Ander trainingsplan

Het vrouwenlichaam heeft dus meer moeite met het opbouwen van spieren. Spieropbouw hoeft daarmee niet per se langzamer te gaan. Zo stelt Botlo dat vrouwen een beter uithoudingsvermogen hebben. “Ik creëer workouts voor mijn cliënten die langer duren met meer herhalingen en minder rust, in plaats van korte intense sets”, aldus de trainer. Sport jij normaal altijd samen met een man en volgen jullie dan korte, intense workouts? Dan kan het wel voordelig werken om er een ander trainingsplan op na te houden.

Daarnaast wil Botlo ook nog de mythe ontkrachten dat krachttraining vrouwen bulky maakt. “Vrouwen zijn genetisch gezien niet zo gebouwd. Spieren opbouwen is een moeilijke opgave. Je moet een goed dieet volgen en je moet heel consistent zijn. Je moet jezelf mentaal uit je comfortzone pushen. Dus nee, vrouwen lopen niet het risico om er bulky uit te gaan zien – tenzij dat je doel is en je daar naartoe werkt.”

Bron: Marie Claire, Body+Soul | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

3 fittips voor tijdens je zwangerschap

3 Fittips voor tijdens je zwangerschap

Blijven sporten tijdens je zwangerschap is heel goed voor je. Lees welke sport het beste bij jou past.
Dit gebeurt er met je lichaam als je twee weken niet sport

Dit gebeurt er met je lichaam als je twee weken niet sport

Zo raak je bijvoorbeeld al heel snel je kracht kwijt.
Sporten

7 Redenen dat je geen gewicht verliest ondanks veel sporten

Fanatiek aan het sporten, maar geen gewichtsverlies? Lees hier wat de reden kan zijn.