Helpt deze hack met knoflook écht tegen verkoudheid?

Een teentje knoflook in je neus zou helpen tegen een verstopte neus.

Lees ook

Het internet – en tegenwoordig vooral TikTok – staat vol met handige hacks die ons leven nét een tikkeltje makkelijker maken. Zo zagen we deze hack tegen verkoudheid voorbijkomen: een teentje knoflook in je neus. Niet alleen ziet het er behoorlijk vreemd (en vies) uit, het is ook nog maar de vraag of deze hack echt helpt. Wij zochten het uit.

Viral

Deze trend gaat op dit moment helemaal viral op TikTok, omdat het bijholteontsteking zou tegengaan. Mensen die last hebben van een verstopte neus proberen de vreemde trend massaal uit. Ze duwen een paar knoflookteentjes in hun neusgaten, omdat dit de neus zogenaamd zou reinigen en zou ‘ontstoppen’. Maar helpt het ook echt? Dokters en specialisten reageren.

Veel slijm

Helaas, volgens dokters is dit geen effectieve manier om je neus te reinigen. Sterker nog, het is helemaal niet zo veilig. Ze roepen daarom op om de virale TikTok-video – waarin de trend werd geïntroduceerd – niet na te doen. De video is al meer dan 95 miljoen keer bekeken. Hierin stopt de TikTokker een knoflookteen in elk van haar neusgaten. “Ik kan de knoflook achter in mijn keel voelen”, zegt ze voordat ze een kokhalzend geluid maakt. Na een kwartier haalt ze de teentjes er uit. Bah!

Katie Philips, professor aan de Universiteit van Cincinatti College of Medicine, vertelt aan Health waarom de knoflook-hack niet helpt tegen een verstopte neus. “Wanneer je een verstopping hebt, heb je veel slijm.” Mensen hebben het gevoel dat ze niet genoeg lucht door hun neus krijgen, of dat ze veel druppels achter in hun keel of voor in hun neus hebben. “En knoflook op zich zal niet echt helpen bij die verstopte neus,” zegt ze. Het zou je verstopte neus juist alleen maar erger maken. “Als je de afvoer van de sinussen blokkeert, krijg je een teveel aan slijm”, aldus de dokter. Duidelijk!

@laurenwhelxn

#stitch with @hwannah5 ok it works #fypシ

♬ original sound – Ur tiktok gf

Bron: Tips en Weetjes, TikTok, Health | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook