1 op de 5 vrouwen heeft endometriose: dit zijn 6 symptomen die hierop kunnen wijzen

Hevige menstruatiepijn moet je niet zomaar afschuiven als 'niets'.

Lees ook

Hevige buikpijn tijdens de menstruatie? “Ach, hoort erbij”, hoorden we vroeger vaak van onze moeders, oma’s, tantes en zelfs artsen. Toch moet je zulke buikpijn of klachten als pijn tijdens het vrijen en onverklaarbare darmklachten niet afschuiven als ‘niets’. Het kan namelijk zo zijn dat je endometriose hebt. Zo’n een op de vijf vrouwen heeft hier last van. Wij zetten de symptomen van endometriose voor je op een rijtje.

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat enigszins op baarmoederslijmvlies lijkt, buiten de baarmoederholte voorkomt. Zo kan het bijvoorbeeld in je buikvlies, op je darmen, eierstokken, blaas of rondom de darmen groeien. Daar kan het voor heel wat klachten zorgen. Als endometriose bijvoorbeeld op de darmwand zit, kun je flink last van je darmen krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld pijn bij de ontlasting ervaren. Groeit het op je eileiders en eierstokken? Dan zorgt endometriose in veel gevallen voor verminderde vruchtbaarheid.

Het weefsel is ook nog eens erg gevoelig voor hormoonveranderingen, zoals tijdens je menstruatie. Dit houdt in dat dit endometrioseweefsel ook elke maand dikker wordt, na vier weken tijdens de menstruatie weer afgestoten wordt en dus gaat bloeden. In tegenstelling tot je menstruatiebloed, stroomt dit bloed niet via de schede weg. Deze bloedinkjes in de buikholte blijven daar en dit kan pijnklachten en verklevingen veroorzaken.

Symptomen

Dat endometriose behoorlijk pijnlijk kan zijn, moge duidelijk zijn. Welke symptomen je hebt bij endometriose, hangt vooral af van de plek waar het endometrioseweefsel zich in je lichaam bevindt. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van de chronische ziekte, al verschilt de ernst en hoeveelheid per persoon.

 • Menstruatiepijn: voor, tijdens en/of na de menstruatie
 • (Chronische) buikpijn
 • Darm- en blaasproblemen: darmkrampen, obstipatie, diarree, branderig gevoel tijdens het plassen
 • Vermoeidheid
 • Pijnlijke geslachtsgemeenschap: tijdens en/of na de gemeenschap
 • Vruchtbaarheidsproblemen

Ook deze symptomen kunnen samenhangen met endometriose, maar komen iets minder vaak voor:

 1. Bekken- en/of buikpijn: tijdens, maar ook buiten de menstruatieperiode
 2. Lage rugpijn
 3. Pijn in de bovenbenen: met name in de bovenbenen tijdens de menstruatie
 4. Ovulatiepijn: pijn bij de eisprong
 5. Pijn tijdens inwendig onderzoek van de vagina en/of darm
 6. Lusteloosheid
 7. Depressie en/of prikkelbaarheid
 8. Pre Menstrueel Syndroom (PMS)
 9. Opgezwollen buik
 10. Slapeloosheid

Oorzaak

Hoe endometriose precies wordt veroorzaakt, blijft voor wetenschappers vooralsnog een raadsel. Wel zijn er natuurlijk verschillende theorieën. Zo is het zeer waarschijnlijk dat het genetisch is. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook deze ziekte krijgen. Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren, omgevingsfactoren en de leeftijd van de eerste menstruatie een rol.

Behandeling

Momenteel wordt er nog veel onderzoek gedaan naar endometriose. Zo schrijft het Catharina Ziekenhuis op haar website dat de Gynaecologie-afdeling zich hier momenteel over buigt. Er zijn uiteenlopende behandelingen tegen deze chronische ziekte. Bij pijnklachten kan een vrouw medicijnen krijgen en door middel van een kijkoperatie kunnen de plekken waar de endometriose zit ook weggebrand worden. Bij lichte vormen van endometriose wordt een behandeling met hormonen voorschreven, zoals de pil of progestativa.

Chocoladecysten

Sommige vrouwen hebben echter zoveel last van endometriose dat een grotere operatie nodig is, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een chocoladecyste. Chocoladecysten kunnen ontstaan als een vrouw aan een ernstige vorm van endometriose lijdt. Deze cysten worden ook wel endometriosecysten genoemd en zijn vaak cysten met een donkerbruine inhoud door het menstrueel bloeden van de endometriosecellen aan de binnenkant van de cystewand.

Overgang

Veel dames met klachten van deze ziekte kunnen medicijnen voorschreven krijgen. In erg heftige gevallen, kunnen vrouwen ook medicijnen krijgen waardoor zij tijdelijk in de overgang terechtkomen. Echter, hier gaat de voorkeur niet naar uit en dit wordt pas gedaan als andere medicijnen onvoldoende helpen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook