Dít is waarom vrouwen veel sneller rimpels krijgen dan mannen

Life is unfair.

Lees ook

Het leven is soms best een beetje oneerlijk: mannen worden minder snel grijs, bouwen sneller spieren op én krijgen ook nog eens minder snel rimpels dan vrouwen. Hoe dat laatste precies komt, leggen wij hieronder uit.

Sneller rimpels

Vrouwen krijgen dubbel zo snel rimpels als mannen, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de University of Vienna. De onderzoekers keken hiervoor naar 88 mannen en vrouwen van verschillende leeftijden. Uit dit onderzoek bleek dat bijna bij alle vrouwen van het onderzoek vanaf hun vijftigste jaar rimpels op het gezicht verschenen. Deze rimpels waren veel zichtbaarder dan bij mannen.

De rimpels verschijnen in een rapper tempo bij vrouwen dan bij mannen. Leeftijd speelt hierbij ook een rol. Voor hun vijftigste krijgen vrouwen twee keer zo snel rimpels als mannen. Zijn vrouwen deze leeftijd gepasseerd? Dan verschijnen de lijntjes zelfs drie keer zo snel als bij het tegengeslacht.

Hormonen

De grote vraag: hoe komt dit? Volgens de onderzoekers is vijftig jaar de gemiddelde leeftijd waarop de menopauze (ook wel: de laatste menstruatie) begint. Dit moet volgens de onderzoekers dan ook dé reden zijn waarom vrouwen sneller rimpels krijgen. Voor en tijdens de laatste menstruatie wordt er namelijk een hoop minder oestrogeen aangemaakt door je lichaam. Oestrogeen is een hormoon dat zorgt voor een stralende huid. En onder deze ‘stralende huid’ valt ook de productie van collageen, dat voor de elasticiteit van de huid zorgt. Minder oestrogeen betekent dus dat je strakke huid in een heel snel tempo wat minder strak wordt.

Aangezien mannen geen overgang of menopauze kennen, hebben zij geen plotselinge dip in de aanmaak van hormonen. Wel zullen mannen ook verouderen. Zo krijgen ze uiteindelijk ook rimpels, een groeiende neus en groter wordende oren. Daarnaast verslapt ook de huid van een man, maar alleen wat minder snel dan bij vrouwen. Aha!

Bron: Marie Claire, The Sun, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook