Huidkanker: deze 10 plekken vergeet bijna iedereen te controleren

Het is goed te genezen, mits je er op tijd bij bent.

Lees ook

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar huidkanker is een van de meestvoorkomende vormen van kanker. Het goede nieuws is dat het goed te genezen is, mits je en op tijd bij bent. Denk daarom niet 'dit overkomt mij toch niet' en check regelmatig je hele lichaam, óók onderstaande plekjes die snel vergeten worden.

1. Tussen je tenen
Ga maar eens na: smeer jij wel eens zonnebrand tussen je tenen? Waarschijnlijk niet. Deze plek komt in de zomer regelmatig onbeschermd in de zon en is daardoor gevoelig voor huidkanker. Check jezelf op roze en schilferige vlekken tussen je tenen, aangezien dit kan wijzen op een huidkanker – of ook wel: een melanoom. Maak een foto en check of dit er een aantal weken later nog steeds zit.

2. In je oren
Je oren zitten vol met allerlei hoekjes en gaatjes. Check niet alleen je oorlel, maar inspecteer je hele oor. Ontdek je vreemde bultjes of bloedingen? Houd dit dan in de gaten. Blijven deze oneffenheden op je oor? Dan zou dit meer kunnen betekenen.

3. Je ogen
Knobbeltjes of bultjes op je ogen? Gezwollen oogleden of rode ogen? Zomaar ineens last van uitvallende wimpers? Dit kunnen allerlei tekenen zijn van huidkanker. Check je ogen maandelijks op dit soort kwaaltjes. Wanneer de kwaaltjes blijvend zijn, is het verstandig eens een bezoekje aan de huisarts te brengen.

4. Down under
Ook geslachtsdelen zijn gevoelig voor een melanoom. Ben jij niet vies van een aantal bezoekjes aan de zonnebank? Grote kans dat je hier dan ook naakt onder ligt. In dat geval is het verstandig om regelmatig de boel down under te checken op vreemde plekjes en verkleuringen in de huid.

5. Je handen
Ondanks dat je je handen dagelijks gebruikt en ziet, is het verstandig ze eens per maand goed onder de loep te nemen. Verwijder je nagellak en check je nagels op donkere vlekken. Ook onverklaarbare wondjes naast je nagels kunnen wijzen op een melanoom.

6. Onder je borsten
Een van de plekken die veel wordt vergeten is onder je borsten. Op deze plek kunnen opvallende moedervlekken of roze en paars gekleurde plekjes zitten. Deze plekjes controleer je door een spiegel voor te houden. Houd dit goed in de gaten en bezoek de huisarts wanneer je het niet vertrouwt.

7. Je schedel
Lastig om zelf te controleren, dus vraag in dit geval je partner, familielied, kapper of vriend(in). Bovenop je hoofd kunnen verdachte moedervlekken of plekjes zitten, die eventueel kunnen wijzen op huidkanker. Door dit eens per maand te laten checken neem je het zekere voor het onzekere.

8. Je voetzool
Nog zo’n plek waar je niet dagelijks tegenaan kijkt: je voetzool. Ondanks dat het niet vaak voorkomt kan er een melanoom in je voetzool zitten. Ontdek je een bult, een vreemde moedervlek – die verkleurt, bloedt of jeukt – of een rode voetzool zijn signalen die kunnen wijzen op huidkanker. Door dit regelmatig te checken neem je het zekere voor het onzekere.

9. Je tattoo
Heb je een tattoo? Check ‘m dan maandelijks op veranderingen. Een vreemde bult of moedervlek kan al gauw verscholen gaan achter je tattoo, waardoor je dit niet gauw ziet. Dat dit stukje huid bedekt is met tattoo, wil namelijk niet zeggen dat huidkanker op die plaats uitgesloten is.

10. De binnenkant van je mond
Ga eens per maand liggen en open je mond. Houd een spiegel voor en check de binnenkant van je wangen, gehemelte en tong. Zie je opvallende donkere vlekken of zijn er aften die na drie weken nog steeds niet verdwenen zijn? Dan kan dit wijzen op huidkanker. Voornamelijk mensen die regelmatig een sigaret opsteken kunnen hier gevoelig voor zijn.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook