Coronatest op de planning? Met deze tips wordt het minder pijnlijk

Nu moet het goedkomen!

Lees ook

Bijna iedereen heeft het zeker al één keer gedaan: de gevreesde coronatest. Want laten we eerlijk zijn: zo’n wattenstaaf in je neus is geen pretje. Zie jij er enorm tegenop? Wij hebben zes tips voor je waardoor het minder pijn doen.

Verschillende ervaringen

De één vindt de test een pijnlijke hel, de ander vindt het eigenlijk wel meevallen. Frank Huygen is hoogleraar Anesthesiologie op de afdeling Pijngeneeskunde in het Erasmus MC. Hij herkent het dat iedereen een coronatest anders ervaart. Waarom iedereen zo’n test verschillend ervaart, heeft volgens Huygen te maken met de vier verschillende dimensies van pijn. De hoogleraar benadrukt dat je niet heel stoer bent als je geen last hebt van een test, maar je bent ook geen watje als je deze wél als pijnlijk ervaart.

Tips

Of je nu een hoge of lage pijngrens hebt, dat wattenstaafje zal toch echt je keel en neus in moeten. Voor iedereen de mensen het geen pretje vinden, heeft de hoogleraar drie tips om een coronatest minder pijnlijk te maken:

1. Slik van tevoren een paracetamol. “Dat neemt een beetje pijn weg”, legt Huygen uit. “Wat ook werkt, is een verdovende spray, om de boel lokaal te verdoven, maar dat is niet heel gangbaar.”

2. Focus op iets anders. Als je heel erg gefocust bent op de pijn, zul je het ook heftiger ervaren. Denk dus aan iets moois of leuks, dan is die test zo voorbij.

3. Ontspan! Adem van tevoren goed in en uit en vergeet tijdens de test niet te blijven ademen. Focus op je ademhaling, dan ben je minder met je gedachten bij de test.

4. Blijf door je neus ademen. Adem niet door je mond, ook tijdens de neustest blijf je door je neus ademen.

5. Knijp ergens in of wrijf ergens hard overheen op het moment dat je het stokje in je holte voelt. “Dan wordt je pijnsysteem geactiveerd op een remmende wijze, waardoor de pijn van het staafje minder wordt.”

6. Doe tijdens de neustest je mond open. Daardoor ontstaat er meer ruimte en voelt het minder heftig.

Knoop ze in je oren, want met deze tips moet het goed komen, succes!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook