Dit vertellen je lippen over je gezondheid

Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen via je lippen ontdekt worden.

Lees ook

We weten allemaal dat je favoriete lippenstift-kleur veel zegt over je eigen stijl. Maar uit onderzoek is gebleken dat je lippen je ook bepaalde gezondheidsproblemen kunnen vertellen. Hieronder zeven symptomen, van onschuldige kwaaltjes tot een paar waar je beter aandacht aan kunt besteden.

1. Droog en gebarsten
Waarschijnlijk is je lichaam iets uitgedroogd. Dus in plaats van nog een laag lippenbalsem aan te brengen, kun je jezelf beter een groot glas water inschenken. Pak de problemen van binnenuit aan. Probeer ook niet aan je lippen te likken. Je speeksel kan je huid uitdrogen, waardoor je lippen nog droger worden en sneller zullen barsten.

Zijn ze nog steeds droog nadat je jezelf gehydrateerd hebt? Probeer dan je lippen zachtjes te scrubben en daarna te hydrateren met een fijne lippenbalsem.

2. 'Scheurtjes' rondom je mondhoeken (spruw)
Volgens dermatoloog Mona Gohara, kan dit duiden op een schimmelinfectie. “Als je in je slaap kwijlt of een nachtbeugel draagt, kunnen bacteriën zich ophopen rond je mond. En dit kan een infectie veroorzaken”, aldus de dermatoloog. Je kunt dit probleem makkelijk verhelpen door naar je huisarts te gaan en te vragen of ze hier iets voor hebben.

3. Verkleuring
Verkleuring van je lippen kan meerdere oorzaken hebben. In het ergste geval kan het duiden op een leverziekte. Maar het kan ook komen door bijvoorbeeld roken. Het is lastig te zeggen waar het aan kan liggen. Maar mocht de verkleuring niet weggaan, raadpleeg dan altijd je huisarts. Vooral als het ook samen gepaard gaat met andere symptomen.

4. Gezwollen
“Opgezwollen lippen kunnen het gevolg zijn van een klap tegen je mond of van een allergische reactie”, zegt dr. Timothy Chase. Als je een gezwollen tong, brandende lippen, netelroos op je huid of een jeukende keel hebt, zoek dan direct medische hulp. Je zou namelijk een ernstige reactie kunnen hebben op iets dat je gegeten hebt of waarmee je in contact bent geweest.

5. Bleekheid
“Gebrek aan blootstelling aan de zon, kan bleke lippen veroorzaken”, zegt Chase. Gebruik dit als excuus om lekker een wandeling in de zon te maken. Enne, gebruik altijd een SPF. Wel waarschuwt de arts, dat als het hier niet aan ligt je even je huisarts moet raadplegen.

6. Gevoelig
Zijn je lippen gevoelig als je ze aanraakt? En zijn ze wat meer roze bij de randjes? “Het kan zijn dat je een lichte allergische reactie hebt, van bijvoorbeeld je tandpasta of lippenstift”, zegt Gohara. Houd goed bij wanneer je geïrriteerde lippen hebt en stop met het gebruik van een product waarvan je vermoedt dat het de boosdoener is.

7. Koortslip
Een koortslip is het gevolg van het herpesvirus, maar maak je geen zorgen. Tegenwoordig is dit goed te behandelen. “Meestal voelen mensen een tinteling in de lippen, voordat de koortslip opkomt”, zegt Gohara. “Als je dat gevoel hebt, kun je bijvoorbeeld een zalf of balsem speciaal voor een koortslip gebruiken om het virus te onderdrukken.” Daarnaast geeft de dermatoloog ook aan om overmatig zonlicht te vermijden en altijd een crème met SPF te gebruiken.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook