Waarom de Garmin Venu 2S health watch zo belangrijk is voor je gezondheid

Hoofdredacteur Hilde Veeren test de Health Snapshot functie van de Garmin health watch Venu 2S.

Iedereen kent de sportieve smartwatches wel: horloges waarmee je je sportprestaties, zoals hartslag en snelheid, kunt bijhouden. Vaak kun je er ook muziek mee afspelen en emails op ontvangen. Handig, maar Garmin gaat nog een stapje verder. Happy in Shape hoofdredacteur Hilde Veeren test de nieuwste Garmin health watch: de Venu 2S. Deze week test ze de speciale Health Snapshot functie van het horloge.

De nieuwe campagne Dear Body gaat over gezonder leven en luisteren naar je lichaam. Je krijgt daarbij hulp van innovatieve producten, zoals de health watches Venu 2 en Venu 2S, de stijlvolle Lily en de slimme weegschaal Index S2. Stuk voor stuk producten die je algehele welzijn monitoren en verbeteren. Happy in Shape hoofdredacteur Hilde Veeren test de komende periode de nieuwste health watch: de Venu 2S en zal je laten weten wat deze smartwatch allemaal doet en voor je kan betekenen.

Functies

De Venu 2S doet alles wat een normale smartwatch doet: je ontvangt er je email en berichten op. Je kunt er je hartslag, snelheid, afstand en calorieverbruik op meten. Daarnaast worden je dagelijkse activiteiten gemeten: het aantal stappen, gelopen trappen, de hoeveelheid slaap, je cyclus, stress niveau en meer. De Venu 2 en 2S voegen daar nog heel wat extra’s aan toe. Wanneer je het horloge juist gebruikt, krijg je te zien of je goed geslapen hebt en of je lichaam klaar is voor een intensieve work-out of dat je het juist wat rustiger aan moet doen; hoe hoog je stressniveau is en wanneer het tijd is voor een ontspanningsoefening. Daarnaast bevat het horloge meer dan 25 sportapps met speciale graphics, waarmee oefeningen worden weergegeven.

Test

“Deze week test ik de speciale Health Snapshot functie van het horloge. In het kort betekent dit het volgende: De Health Snapshot functie is een activiteit op je toestel die verschillende belangrijke gezondheidsgegevens registreert terwijl je twee minuten stil zit. Deze functie geeft een inkijkje in je algehele cardiovasculaire status. Het toestel registreert meetwaarden zoals gemiddelde hartslag, stressniveau en ademhalingsfrequentie.”

Hartslag
Ik klik op de knop van het horloge waarmee ik normaal mijn sportactiviteit start. Even naar beneden scrollen en dan kom ik vanzelf bij het health snapshot icoontje uit. Ik ga rustig zitten, druk op de knop en wacht twee minuten terwijl het horloge van alles meet. Om te beginnen mijn hartslag. Het toestel meet niet alleen mijn gemiddelde hartslag, maar ook mijn HRV, dat staat voor Heart Rate Variability, een statistische vergelijking van de tijd tussen mijn hartslagen. Om het nog ingewikkelder te maken worden er twee soorten HRV's gemeten. SDRR, die de tijd tussen twee hartslagen bijhoudt. En RMSSD die het verschil in tijd tussen hartslagen meet. Beide getallen zeggen veel over je algehele gezondheid en fitheid. Hoe hoger dit getal, hoe fitter je bent. Bij mij zijn die getallen respectievelijk 64 en 94.”

Zuurstof saturatie
“Mijn volgende uitslag gaat over de hoeveelheid zuurstof in mij bloed. Idealiter ligt dit getal ergens tussen de 90 en de 100. Immers, hoe meer zuurstof in je bloed hoe beter. Dit getal staat bij mijn eerste meting op 94. Dat kan dus beter. Ik ben benieuwd wat het horloge aangeeft als ik dit over een paar weken opnieuw meet.”

Ademhaling
“Tijdens de Health Snapshot wordt ook gemeten hoe vaak je gemiddeld adem haalt per minuut. Hoe fitter je bent, hoe minder vaak je inademt. Een gezond, volwassen persoon ademt gemiddeld tussen de 12 en 20 keer per minuut. Ik weet dat ik tijdens stressmomenten achter mijn computer veel hoger uitkom, maar tijdens mijn meting staat het getal op een nette 13.”

Stress
“Ten slotte wordt je stressniveau weergegeven. Dit kan een goede indicator zijn voor klachten. Het niveau van stress wordt gemeten aan de hand van je HRV. Het horloge meet je stressniveau natuurlijk terwijl je twee minuten stilzit en je heel erg bewust bent van de meting. Het zou interessant zijn de meting te doen op een onbewust moment, tijdens een stresssituatie. Mijn meting geeft een stressniveau van 16 aan, wat volgens de chart in de blauwe rustzone valt. Pas bij een getal boven de 76 is sprake van hoge stress.”

En nu?

“Wat kun je hier nu precies mee? Je kunt de gegevens doorspelen naar je huisarts. en je kunt natuurljk zelf proberen de waardes te verbeteren. Door beter te slapen, vaker je rust te pakken, zorgen dat je fit bent of fitter wordt en te letten op je ademhaling. Het maakt mij in ieder geval een stuk bewuster en ook gemotiveerd om de volgende keer een positievere uitslag te krijgen.”

Volgende week ga ik met een speciale Garmin Coach via mijn horloge van start met een sportprogramma. Lees je met me mee?

Bron: Hilde Veeren | Beeld: Hilde Veeren, Garmin

Laatste nieuws