Pijnlijke tong? Dit is wat het kan betekenen

Toch goed om te weten.

Lees ook

Grote kans dat je weleens een pijnlijke tong hebt na het verbranden van je mond aan heet eten. Maar de kans bestaat dat je regelmatiger een gevoelige tong hebt en geen idee hebt waardoor het komt. Hieronder daarom de oorzaken en symptomen van een pijnlijke tong.

1. Een gespleten of gebarsten tong
Allereerst: een gespleten of gebarsten tong is niets om je zorgen om te maken. Naarmate je ouder wordt kunnen groeven of spleten in de tong dieper worden. Dit kan te maken hebben met onjuiste mondhygiëne. Wanneer je er last van begint te krijgen, bezoek dan voor de zekerheid een huisarts. Daarnaast is het van belang dat je je gebit goed blijft verzorgen.

2. Witte knobbeltjes op de tong
Witte knobbeltjes op de tong kunnen wijzen op spruw. Spruw, of ook wel orale candida, kun je krijgen wanneer de natuurlijke bacteriën in je lijf uit balans zijn. Het is een schimmelinfectie in de mond die vooral voorkomt bij baby’s. Toch kunnen ook volwassenen last krijg van dit vervelende kwaaltje. Bezoek in dit geval een huisarts, aangezien spruw goed te behandelen is. En vergeet niet goed te kijken, aangezien deze witte knobbeltjes in veel gevallen restjes tandpasta kunnen zijn.

3. Een brandend gevoel in de tong
Je zou denken: dan heb je toch gewoon je tong verbrandt? Niets is minder waar. Een brandende tong komt vooral voor bij vrouwen in de overgang, mensen die veel alcohol drinken en door overmatig gebruik van mondwater. Het brandende gevoel komt in de meeste gevallen door een geïrriteerd mondweefsel. Een gezond voedingspatroon kan de pijnlijke tong verminderen. Drink voldoende water en eet fruit, groenten, vezels, zuivelproducten, noten, zaden en gezonde eiwitten. Helpt dit niet? Bezoek dan voor de zekerheid een arts.

4. Witte vlekken op de tong
Kleine, witte vlekken op de tong worden veroorzaakt door de aandoening leukoplakie. Leukoplakie is geen vorm van kanker, maar het verhoogt wel het risico op het ontwikkelen van mondkanker. In de meeste situaties wordt leukoplakie veroorzaakt door roken, maar het kan ook komen door ruwe en onregelmatige tanden. Het verdwijnt vaak vanzelf, maar in 5 tot 17 procent van de gevallen ontwikkelt het zich tot mondkanker. Maak je je zorgen? Bezoek dan voor de zekerheid een arts.

5. Een rode tong
Een glanzende en felrode tong kan wijzen op een tekort aan vitamine B12 of ijzer. Deze voedingsstoffen zijn nodig om papillen op de tong te laten rijpen en wanneer er een tekort aan is, zal de tong er erg glanzend uitzien. Het kan daarnaast ook pijnlijk zijn bij het eten van heet of gekruid voedsel. Heb je last van een rode tong? Bezoek dan voor de zekerheid een arts.

6. Aften op de tong
Heb je last van aften op je tong? Dan kan dit te maken hebben met stress of een ongezond voedingspatroon. In de meeste gevallen kun je er niet veel aan doen en gaan de aften vanzelf weer weg. Verzorg echter je gebit extra goed wanneer je last hebt van aften, zo verminder je namelijk het aantal bacteriën in de mond. Heb je blijvend last van aften? Bezoek dan voor de zekerheid eens een arts.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook