10 Momenten na de bevalling die niemand je ooit vertelt

Er staat je veel meer te wachten, dan je waarschijnlijk had verwacht.

Lees ook

Voor de bevalling doe je het nodige vooronderzoek, zodat je precies weet wat je te wachten staat. Maar wat veel vrouwen vergeten, is dat ook bij de eerste periode ná de bevalling een handleiding hoort. Want nee, je staat (waarschijnlijk) niet de volgende dag alweer fris en fruitig met je baby in je armen in de supermarkt. Er komt veel meer bij kijken, alleen zijn dat nou net van die dingen die eigenlijk niemand je vertelt. Wij wel! Komen ze:

1. Naweeën
Naweeën? Je baby is er toch al uit, zul je denken. Klopt, maar de kans zit erin dat je na de bevalling nog een tijdje last houdt van heftige krampen. Deze lijken enigszins op de weeën tijdens de bevalling, maar dit zijn in werkelijkheid naweeën. Deze ontstaan doordat je baarmoeder tijdens je zwangerschap helemaal is uitgerekt. Door de samentrekkingen van de baarmoederspier neemt hij langzaam weer zijn oorspronkelijk vorm aan. En dat voel je!

2. Nageboorte
Heb je je kersverse kindje er met eindelijk uitgeperst, blijk je nog niet klaar, want dan moet je ook die placenta nog. Lekker dan! Eén troost: het is meestal een eitje vergeleken met de baby.

3. Opstaan en lopen
Grote kans dat je de ochtend na je bevalling niet meteen vrolijk en fit uit bed springt. Je lichaam voelt waarschijnlijk aan alsof je zojuist bent overreden door een vrachtwagen en lopen gaat ook nog wat ongemakkelijk met de pijn daar beneden. Niet fijn, maar het is voor het goede doel.

4. De eerste keer plassen
Waar je tijdens je zwangerschap met gemak dertig keer per dag naar de wc ging, zul je dat tijdens je kraamweek waarschijnlijk niet doen. Want het is nogal een pijnlijke bedoening daar beneden met die hechtingen. Au!

5. Niet durven poepen
Ja, deze kon natuurlijk ook niet ontbreken. Maar inderdaad: poepen is opeens andere koek tijdens de eerste week na je bevalling. Totdat je uiteindelijk wel moét. En dan kom je erachter dat het toch eigenlijk best meevalt.

6. Luiers
De eerste periode na je bevalling zul je gezellig matchen met je kindje, wat ondergoed betreft. Dacht je dat je baby de enige was die luiers draagt? Nope, de eerste paar weken zul jij ook niet zonder kunnen. Het kan zelfs zo zijn dat je zes weken na je bevalling nog met kraamverband in je onderbroek loopt. Niet heel aantrekkelijk, maar ach, wat kan jou het schelen. Je hebt wel belangrijkere dingen aan je hoofd nu.

7. Ongelukjes
In de eerste weken zullen je sluitspieren nog niet optimaal werken. Elke hoest of nies staat bijna garant voor een natte onderbroek. Komt dat kraamverband ook wel weer van pas. Door bekkenbodemspieroefeningen te doen, kun je je sluitspieren weer sterker maken. Dat wordt trainen!

8. Schaamte
Wanneer je een kraamverzorgster in huis hebt, ken je op een gegeven moment geen schaamte meer. Ze ziet namelijk alles van jou. Ze temperatuurt je iedere dag – nee, niet onder je oksel –, wil elke dag kijken hoe je wond erbij ligt en ze zit geregeld aan je borsten als je borstvoeding geeft. Ook douchen met de baby doe je gewoon waar zij bij is. Mocht je ooit preuts zijn geweest, dan is dat vanaf nu voorbij.

9. Huilen
De eerste periode gieren de hormonen nog door je lichaam. Je bent zo uitgeput dat je om het minste of geringste emotioneel wordt. Eigenlijk wil je alleen maar met rust gelaten worden – behalve door de baby dan.

10. Holle bal
Je buik zal ontzettend raar aanvoelen wanneer de baby net geboren is. Hij voelt als een zachte holle bal en hij lijkt bijna net zo groot als toen je nog zwanger was. Geen paniek, komt goed!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook