Kan het kwaad als je midden in de nacht even op je telefoon kijkt?

Dit is hoe het zit!

Het gebeurt weleens dat je midden in de nacht wakker wordt. De meeste mensen vragen zich dan af hoe lang ze nog kunnen slapen en checken de tijd op hun telefoon. Maar kan het eigenlijk kwaad om dit te doen?

Jezelf uit je slaap houden

Als je een plafonddienstje draait en jij je allesbehalve slaperig voelt, is het heel verleidelijk om wat troost te zoeken bij je mobiele telefoon. Even door social media scrollen, heel even maar.

Maar zoals we allemaal weten is het niet goed om voor het slapengaan nog op je telefoon te kijken. Hetzelfde geldt ook gewoon als je midden in de nacht wakker wordt en jij je mobiel erbij pakt. Slaapexpert James Wilson waarschuwt zelfs dat dit je nog meer kan ontwaken. “Als we naar werk-e-mails gaan kijken, door social media gaan scrollen of iets boeiends bekijken, zet dit ons lichaam in de dagmodus”, legt Wilson uit aan Stylist. “Ons lichaam denkt dat we wakker willen zijn om deze taken uit te voeren, dus komen er wekhormonen vrij en die remmen ons vermogen om ons voor te bereiden op slaap.”

Impact

Dus als je midden in de nacht op je telefoon kijkt, laat je je lichaam eigenlijk weten dat je wakker wilt zijn. Het is in dit geval overigens niet het blauwe licht dat slecht voor je is, maar jouw interactie met je telefoon, waardoor je lichaam denkt dat het alert moet zijn. “Wat we met onze telefoon doen heeft een veel grotere impact, dan blauw licht”, aldus Wilson.

Dus hoe slecht is het als je 's nachts kort wakker wordt en even op je telefoon kijkt om de tijd te checken? Volgens de slaapexpert heeft dat niet per se een grote impact. Zo lang je maar geen andere handelingen uitvoert die jouw lichaam dwingen om wakker te worden, zoals een appje van een vriendin beantwoorden. Zelfs die kleine handeling kan jouw lichaam namelijk al de verkeerde signalen sturen. Al hangt het er ook weer vanaf hoe gevoelig jouw lichaam daarvoor is. Zo hebben we verschillende slaapgenetica. Zo focust de een zich erg op het berichtje dat hij of zij net heeft gelezen en beantwoordt, en lukt het de ander makkelijk om het weer los te laten.

Maar of je nu wel of niet gevoelig bent voor wakker liggen, overweeg 's nachts of het écht belangrijk is dat je je telefoon checkt.

Bron: Stylist, Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws