Zo kom je het snelst van je rijangst af

Maar liefst een miljoen mensen in Nederland hebben last van rijangst. Herkenbaar?

Lees ook

Je hebt je rijbewijs al jaren, maar bent nog geen enkele keer achter het stuur gekropen. Alleen al bij de gedachten wil je het liefst in huilen uitbarsten. Herkenbaar? Rijangst komt veel voor. Maar gelukkig valt er ook wat aan te doen.

Hoe rijangst kan ontstaan?

Maar liefst een miljoen mensen in Nederland hebben last van rijangst, zo blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine. In sommige gevallen ontstaat rijangst door een (traumatische) ervaring op de weg en bij anderen borrelt de angst langzaam op. Vaak ontstaat deze angst door onzekerheid bij de bestuurder. “Rij-angstigen hebben hun rijbewijs, dus ze kunnen gewoon veilig de weg op. Al denken ze daar zelf vaak anders over”, legt klinisch psycholoog Yvette van der Pas uit aan RTL Nieuws. “Ze rijden niet per se slecht, maar hebben te weinig routine opgebouwd of voelen zich heel onzeker in de auto. Daardoor zijn ze bang om de controle te verliezen, ook als dat helemaal niet gebeurt.”

Tips om met rijangst om te gaan

De belangrijkste tip om zo snel mogelijk van je rijangst af te komen? Exposure, zoals Van der Pas uitlegt. Het gewoon dóen. Volgens de klinisch psycholoog helpt het om precies te doen waar je zo bang voor bent, dan kom je vanzelf over je angst heen. “Je kunt ook eerst in je auto gaan zitten en nagaan waar alle knopjes ook alweer voor zijn. Het gaat erom dat je je weer op je gemak leert voelen in de auto”, stelt Van der Pas. Ook zou je iemand kunnen vragen die je kan helpen of bepaalde oefeningen voor je kan bedenken.

Demp angstige gedachten

Rij-instructeur en directeur van Rijles Zonder Stress, Ismaël van Reede, voegt er tenslotte nog aan toe dat het dempen van gedachtes ook kan helpen. Hoe dit werkt? “Als alle mensen alleen in een stille auto zitten, nemen angstige gedachtes het nogal eens over. Het helpt om dan alles wat je doet en ziet te benoemen: daar komt een rotonde, ik ga nu die auto inhalen, hier kan ik rustig invoegen”, stelt Van Reede. Veel oefenen zou daarbij het beste middel zijn om over je angsten heen te komen. “Vaak is het een kwestie van de auto leren kennen en meer automatisme krijgen, waardoor je het verkeer sneller kunt overzien en zelfverzekerder gaat rijden.”

Bron: Marie Claire | Beeld: Pretty Little Liars

Laatste nieuws

Zie ook