Waarom eiwitpoeder een nadelig effect kan hebben op je gezondheid

Ooit gehoord van protein bloating?

Lees ook

Drink jij na het sporten een shake met eiwitpoeder? Of voeg je dit toe aan je ontbijt, omdat je anders niet genoeg proteïne binnenkrijgt op een dag? Dat is niet helemaal zonder risico, blijkt uit verschillende onderzoeken. Er bestaat namelijk ook zoiets als teveel eiwitten, maar een slecht effect op je spijsvertering, maag en darmen.

Protein bloat

Wie weleens supplementen heeft gegeten of shakes drinkt met extra eiwit, is vast wel bekend met het fenomeen protein bloat. Dit is eigenlijk een ander woord voor eiwitophoping, en kan ervoor zorgen dat je spijsverteringsstelsel van slag raakt. Het resultaat is dan ook een opgeblazen buik of zelfs buikpijn. Veel onderzoekers bogen zich daarom over deze kwestie.

Volgens dr. Megan Rossi, ook wel bekend als de Gut Health Doctor, kan te veel eiwit ervoor zorgen dat het slecht wordt opgenomen in het lichaam. En dit kan weer leiden tot stinkende scheten door de bacteriën in je darmen. Uit een onderzoek van het Royal College of Chemistry kan een langdurige consumptie van alle voedingsstoffen (inclusief water, vitamine A en eiwitten) zelfs nadelige effecten hebben op de menselijke gezondheid.

Ingrediënten en mengen

Toch betekent dit niet dat iedereen hier last van heeft. Onderzoek toont namelijk ook aan dat sommige mensen hier niet of nauwelijks last van hebben. Dit zou kunnen liggen aan de ingrediënten waar het van gemaakt is. Zo zijn de meest bekende eiwitsupplementen gemaakt van zuivel, zoals koeienmelk. Daarnaast heb je ook veganistische producten die gemaakt zijn van verschillende soorten planten, zoals soja en rijst.

Volgens dr. Rossi is dit dan ook de grootste oorzaak. Het is namelijk mogelijk dat je allergisch bent voor de ingrediënten of het met de verkeerde ingrediënten mengt. “De eiwitsuppelementen bevatten vaak polyolzoetstoffen zoals sorbitol en xylitol, die kunnen bijdragen aan een opgeblazen gevoel en overtollig gas omdat ze slecht door het lichaam worden opgenomen”, aldus dr. Rossi.

Daarnaast is het ook niet verstandig om te mengen met stukjes fruit. Door te veel fruit te eten, kan je lichaam het vermogen om fructose (fruitsuiker) te verteren overweldigen. Dr. Rossi raadt daarom aan om het fruit over de dag te verdelen.

Na de work-out

Ook je work-out kan ook een reden zijn waarom je shake niet goed valt. Uit onderzoek van The International Society of Sports Nutrition blijkt namelijk dat wanneer je traint op zeventig procent van je maximale capaciteit, de bloedtoevoer naar je spijsverteringsstelsel met bijna tachtig procent vermindert. Ook kan het trainingsniveau de beweging van voedsel in de darmen vertragen. En dit zorgt weer voor misselijkheid en krampen.

Daarnaast gebruiken we meestal eiwitsupplementen na het sporten. Na een heftige work-out is je lichaam vaak nog in een staat van stress. Hierdoor kun je ook last krijgen van spijsverteringsongemakken.

Alternatieven

Begrijp ons niet verkeerd, je hoeft absoluut niet per direct te stoppen met het nemen van extra eiwitten. Maar mocht je jezelf nou herkennen in dit verhaal en vermoeden dat je last hebt van protein bloating, dan is het slim om er eens kritisch naar te kijken.

Voor sommige mensen is het soms beter om te stoppen met de extra eiwitten en in plaats daarvan de eiwitten uit mager vlees, bonen, peulvruchten of zuivelproducten te halen. Ook kun je de inname van eiwitten (en fruit) minderen naar één portie per dag.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook