Goed om te weten: dit is het verschil tussen een boosterprik en een derde vaccinatie

Wij leggen het uit.

Langzaam maar zeker zullen steeds meer mensen een boostervaccin krijgen tegen het coronavirus. Maar wat is de derde vaccinatie dan, een term die je ook regelmatig voorbij hoort komen? Wij leggen het verschil uit.

Boosterprik

Gisteren werd er bekend dat vooral zestigers met het AstraZeneca-vaccin weinig antistoffen aanmaken. Een boosterprik kan dan helpen om het lichaam beter te beschermen. Ook zal er vanaf december een nieuwe vaccinatiecampagne starten waarbij mensen van zestig jaar en ouder, bewoners van instellingen die ouder zijn dan 18 jaar, zorgmedewerkers en kwetsbare groepen een boosterprik krijgen. Daarnaast worden er al voorbereidingen getroffen voor mensen onder de zestig jaar die hier ook interesse in hebben. Toch is dit nog niet noodzakelijk, aldus het RIVM. “De Gezondheidsraad geeft op dit moment aan dat er geen medische noodzaak is voor een booster voor deze groep.”

Derde vaccin

Op die site van het RIVM en de GGD is er ook al veel te lezen over het derde vaccin. Dit is alleen niet hetzelfde als de boosterprik. De GGD legt het op hun website uit: “Voor de meeste mensen bestaat de basisvaccinatie uit een of twee prikken. Voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is een derde prik onderdeel van de basisvaccinatie. Zij hebben die nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Daarmee is een derde prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie (een extra afweerprikkel) voor de rest van de mensen”.

De derde prik hoort dus bij de basisvaccinatie van een bepaalde groep, terwijl de boosterprik wordt ingezet om de bescherming tegen corona op peil te houden.

Voorwaarden

Toch zitten er nog wel voorwaarden aan wanneer je in aanmerking komt voor een boosterprik. Zo moet er zes maanden tussen de laatste vaccinatie en de boostervaccinatie zitten. Wanneer je corona hebt gehad, moet er ook minimaal zes maanden tussen zitten. Het is ook al bekend wat voor vaccin je krijgt. De GGD meldt namelijk dat iedereen een boosterprik krijgt met een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Ook de mensen die gevaccineerd zijn met AstraZeneca en Janssen. Voor Janssen komt de Gezondheidsraad snel met een advies of een boosterprik ook noodzakelijk is.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws