Prinses Amalia krijgt professionele hulp: ‘Ik vind het geen taboe’

"Ik heb me lang in slaap gehuild."

Lees ook

Ter ere van de 18e verjaardag van prinses Amalia volgende maand, schreef cabaretière Claudia de Breij het boek Amalia over haar. We leren de kroonprinses van een heel andere, openhartige kant kennen. “Ik heb me lang in slaap gehuild.”

Vogel in een kooi

Voor Prinses Amalia is het heel normaal om zo nu en dan met een psycholoog te praten. Het begon als kind al, toen de prinses bij haar ouders aangaf dat ze met zichzelf in de knoop zat en zich als een vogel in een kooi voelde. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima schakelden een kinderpsychiater in.

Het bleek dat de jonge prinses erg geclaimd werd door een vriendinnetje, die niet wilde dat ze ook met andere kinderen speelde. Toen Amalia aangaf ook andere vriendjes te willen hebben, zei het vriendinnetje geen woord meer tegen haar en werd ze opeens buitengesloten. Ze hield er een jeugdtrauma aan over. “Het heeft me echt pijn gedaan. Ik heb me lang in slaap gehuild”, vertelt ze.

Mentale hulp

Het heeft er niet alleen voor gezorgd dat Amalia leerde om meer dan één vriendin te hebben -ze is nu dolgelukkig met vijf hele goede vriendinnen en een grote kring aan losse vrienden en goede kennissen-, ze accepteerde ook dat het geen taboe is om mentale hulp te zoeken. Daarom gaat ze nog steeds bij een psycholoog langs als ze minder goed in haar vel zit. “Ik vind het geen taboe. En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten en dan ben ik weer voor een maand klaar”, legt ze uit.

Belangrijk

Ook de dood van haar tante Inés Zorreguieta, de jongste zus van koningin Máxima, die depressief was en een einde maakte aan haar leven, heeft Amalia geleerd hoe belangrijk het is om voor je mental health te zorgen. “Af en toe praten met een professional vind ik heel normaal, zeker ook na wat er met mijn tante is gebeurd.”

Naast haar psycholoog, is ook moeder Máxima een grote steun en toeverlaat voor haar dochter. “Mijn moeder is echt een maatje voor mij, een soort vriendin, die ziet hoe ik me voel, die er altijd voor me is”, aldus Amalia.

Bron: Telegraaf, Weekend, Amalia | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook