Vivian Hoorn: ‘Ik was slank, maar voelde me dik en heel ongelukkig’

Haar self love-journey ging niet zonder slag of stoot.

Lees ook

Ze is getalenteerd, mooi en honderd procent zichzelf. En juist dat is de reden dat queen of body positivity Vivian Hoorn zo populair is op Instagram. De influencer zit beter in haar vel dan ooit sinds ze zichzelf accepteert zoals ze is, maar dat is niet altijd zo geweest. In de nieuwste Grazia vertelt ze openhartig over haar onzekerheden, de druk van social media en haar motivatie om het negatieve zelfbeeld van anderen te veranderen.

Bevestiging

Geen make-up, geen kleding en alle delen van je lichaam omarmen: Vivian deelt tegenwoordig alleen nog maar content waar zij blij van wordt. Toch had ze hier vroeger veel moeite mee, want ze was een stuk onzekerder. “Jarenlang heb ik gestreefd naar perfectie, om er vervolgens achter te komen dat het daar niet om gaat.”

Het leven van een influencer gaat vaak over volgers en likes, hierdoor zocht Vivian constant naar bevestiging. Ook de drang om steeds mooiere en betere content te maken, knaagde aan haar. Tot haar vrienden er wat van zeiden. “Ik was mezelf echt aan het neerhalen, aan het pesten. Als ik nu foto's van mezelf terugzie… Ja ik was slank. Heel slank. Maar ik voelde me dik en heel ongelukkig. Dat is toch zonde, dat ik zo bezig was met hoe ik eruitzag? Ik kon in die tijd voor de spiegel staan en zeggen: 'Je bent lelijk, je armen zijn te dik, je kan geen rokjes aan, wie wil jou hebben.' Maar als je dat te vaak doet, ga je er echt in geloven.”

Onzekerheid

De influencer vindt het lastig dat social media voor zoveel onzekerheid kan zorgen. “Als je niet lekker in je vel zit, kan social media die gevoelens versterken. Het kan onzeker maken als iedereen het leuker heeft, op betere plekken komt, er mooier uitziet en de nieuwste tassen heeft. Voorheen was ik daar ook gevoelig voor hoor, ik wilde ook het lijfje van Bella Hadid.”

Dat heeft ze nu losgelaten. “Nu weet ik dat er altijd mensen zullen zijn die meer volgers hebben. Dat er mensen zijn die een mening over je hebben. Door dat allemaal los te laten, vind ik het nu veel leuker. Ik kan creatiever zijn. Een mooie feed is nu echt belangrijker dan het aantal likes op een foto.”

Loslaten

Bij het loslaten hoorde ook haar lichaam accepteren en niet altijd maar slanker willen zijn. Vivian is nu tien, misschien wel vijftien, kilo zwaarder dan voorheen en vindt dat helemaal prima. “Ik heb geaccepteerd dat ik nooit het lichaam zal hebben waar ik vroeger van droomde. Ik zeg elke dag tegen mezelf dat ik mooi ben, maar ik heb nog steeds af en toe dat negatieve stemmetje in mijn hoofd, hoor. Dan ga ik ’s morgens voor de spiegel staan en zeggen dat ik mooi ben. ‘Kom lekker wijf, we gaan de dag beginnen’.”

Dat er altijd rotte appels tussen haar volgers zitten die beweren dat ze obesitas promoot, daar maakt ze zich niet druk om. Want dat is volgens haar ook helemaal niet zo. Vivian ziet het als mensen supporten om blij te zijn met zichzelf. “Ik zeg niet dat je je moet laten gaan en niet naar je lichaam moet luisteren. Niet meer friet te eten en aankomen, maar om je niet zo druk te maken om die kilootjes weer kwijt te raken.”

Inspireren

Vivian zit beter in haar vel dan ooit en hoopt anderen ook te inspireren en motiveren om van zichzelf te houden zoals ze zijn. “Hoe fijn was het geweest als iemand me destijds op social media het gevoel had gegeven dat ik wel goed genoeg was. Daarom stel ik me op Instagram kwetsbaar op”, legt ze uit. “Ik krijg regelmatig berichtjes van moeders die me bedanken omdat ik hun tienerdochter help met hun zelfvertrouwen. Daar doe ik het voor. Ik wil echt verandering brengen. Met gestrekt been door de maatschappij heen knallen.”

Lees het volledige interview met Vivian Hoorn in de nieuwste Grazia die vanaf woensdag in de schappen ligt.

Bron: Grazia | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook