Running dossier: Hilde test de nieuwste trailschoenen

Van goede tips tot de beste musthaves.

Bij Happy in Shape zijn we fan van hardlopen. Van een rondje rennen door het park tot de marathon van New York. Samen met de redactie – en ook onze collega’s van Marie Claire en Grazia – hebben we de afgelopen periode de nieuwste schoenen, gadgets, tips en musthaves voor je verzameld. Genoeg inspiratie om zelf ook een rondje te gaan rennen. De komende dagen lees je elke dag iets nieuws in dit uitgebreide running dossier. Vandaag test Happy in Shape's hoofdredactrice Hilde verschillende trail-run schoenen.

Trailrun-schoenen

Een tijd geleden interviewde ik ultra-trailloper Sophie Power over haar ultraruns. Ze heeft haar eigen bedrijf, drie kinderen en traint voor ultra-trailruns, de meeste met afstanden van meer dan 100km. Na de bevalling van haar derde kind kreeg ze last van bekken-instabiliteit en duurde het langer dan na haar vorige zwangerschappen om weer op haar oude trainingsniveau te komen. Inmiddels is ze weer net zo fit als vroeger en heeft ze haar eerste runs alweer af kunnen vinken. Over die eerste traingsperiode is een documentaire gemaakt in samenwerking met Hoka. Behoorlijk inspirerend en een aanrader voor iedere (beginnende) hardloper, of je nou trails, ultraruns of 5 kilometer-runs doet door het park. De documentaire bekijk je hier.

Ik rende in het verleden wel eens een marathon, maar vond het altijd moeilijk om tijd te vinden voor mijn trainingen. Bovendien kreeg ik de laatste jaren steeds vaker last van blessures. Waarschijnlijk veroorzaakt door het lange lopen op asfalt.

Sophie spoorde me aan het trailrunnen eens te proberen. Twee voordelen: je rent over zachte paden door de natuur. En bij trailrunning gaat het niet om snelheid. Sterker nog, de meeste trailrunners wandelen de paden die bergop gaan. Klinkt aantrekkelijk. Daar komt wel bij dat je bij een trail veel meer moet opletten waar je je voeten neerzet. Paadjes zijn vaak hobbelig en zand wordt afgewisseld met gladde modder. De juiste schoenen zijn dus een must. Ik test er drie voor dit artikel.

1. Hoka Challenger ATR6 – €130

Deze schoenen hebben speciale groeven op de buitenzool, waardoor ze voor extra grip zorgen. Ze zitten voor mij meteen perfect, niet gek… ik ren bijna altijd op Hoka’s, dus ik ben gewend aan de ruime pasvorm. Daarbij is de demping altijd perfect. Extra voordeel van deze trail schoen: ze zijn ook ideaal voor een combinatie van trail en asfalt, waardoor je natuurpaadjes prima kunt afwisselen met stukken asfalt. Ik ben fan.

2. Asics FUJI LITETM 2 – €92

Ik ben een weekje in de Haute Provence en neem deze nieuwe trail schoenen van Asics mee. Geen verkeerde keuze, want de schoenen blijken perfect voor het oneffen terrein langs de Gorges du Verdon. Niet alleen is het gebied bergachtig, paadjes liggen vol met keien en steentjes en extra grip is een must. De Fuji Lite 2 is uitgerust met ASICSGRIPTM technologie die een combinatie van snelheid en tractie biedt op alle terreinen. En dat merk je. Bij elke stap lijkt je schoen zich vast te zetten in het terrein, zonder je bewegingsvrijheid te beperken. Dat is prettig, want waar ik in het begin onzeker ben bij mijn stappen, vertrouw ik hierdoor op mijn schoenen en durf ik steeds vrijer te lopen. Extra voordelen: de FLYTEFOAMTM technologie voor een duurzame maar langdurige run. En ze zien er stoer uit.

3. Allbirds Women’s Trail Runner SWT – €140

Ik ben al een tijd fan van Allbirds, want de schoenen worden duurzaam geproduceerd en zitten heerlijk. Bij koud weer draag ik steevast de wollen waterafstotende schoenen (tip: warme en droge voeten, zelfs bij Hollands herfstweer!). Maar dit is de eerste keer dat ik de trailhardloopschoenen test. Wat me direct opvalt is de zool: die is supersoepel (minder stug ook dan bij andere trail schoenen) en voorzien van diepe maanvormige groeven die niet alleen voor extra grip zorgen, maar ook helpen bij het draaien van mijn voet. De schoen zit heerlijk zacht aan de voeten en ik draag hem dan ook niet alleen graag tijdens het rennen, maar ook tijdens wandelingen over hobbelige paadjes in de bergen. Ook leuk: ze zien er niet per se uit als sportschoenen en kunnen dus ook prima als casual schoen gedragen worden.

Andere hardloop favorieten

Ik ren al heel wat jaren en krijg regelmatig de vraag: wat is je favoriete hardloopmerk? Hier mijn lijstje:

1. Lululemon Align legging – €98

Het is inmiddels een klassieker, maar ik kan niet meer zonder mijn Lululemon legging. Superzacht, blijft goed zitten en schijnt niet door. Een nadeel: je wilt de legging het liefst elke dag aan, dus als je dan plant te gaan rennen is de kans groot dat-ie in de wasmand ligt.

2. On Running waterproof anorak – €360

Ik heb recent het merk On Running ontdekt en ben om. De leggings zitten heerlijk en hebben – voor mijn niet al te lange benen – de perfecte lengte. De waterproof anorak is misschien wel een investering, maar zorgt er voor dat je echt geen excuus meer hebt om niet te gaan rennen bij regen en wind. En de schoenen zitten heerlijk en hebben allemaal zulke leuke kleuren. Ik ga er misschien niet harder van rennen, maar het oog wil ook wat.

3. Nine Pine All Rounder legging – €75

Op instagram zag ik regelmatig het merk Nine Pine voorbijkomen. Na heel veel klikken en liken besloot ik toch eens een legging te bestellen en nu behoort hij tot mijn favorieten. De kleuren zijn mooi, maar veel belangrijker, de legging sluit perfect aan en zit goed hoog. Dat is vooral prettig nu het buiten kouder wordt.

Het Happy in Shape Running Dossier wordt constant aangevuld met nieuwe hardlooptips en -nieuws, maar ook gadgets en musthaves die bij geen enkele hardloper mogen ontbreken. Speciaal door de redactie voor jou geselecteerd. Houd deze pagina daarom goed in de gaten als je op de hoogte wilt blijven. Enne, nu lekker hardlopen!

Laatste nieuws