Running dossier: fit de feestdagen in met Annelies

Van goede tips tot de beste musthaves.

Bij Happy in Shape zijn we fan van hardlopen. Van een rondje rennen door het park tot de marathon van New York. Samen met de redactie – en ook onze collega’s van Marie Claire en Grazia – hebben we de afgelopen periode de nieuwste schoenen, gadgets, tips en musthaves voor je verzameld. Genoeg inspiratie om zelf ook een rondje te gaan rennen. De komende dagen lees je elke dag iets nieuws in dit uitgebreide running dossier. Vandaag deelt Annelies haar hardloop-tips en test ze verschillende hardloopschoenen en -kleding om fit de feestdagen in te gaan.

Nieuw begin

‘Vroeger’ was ik een fanatieke hardloper, totdat ik door een aanrijding mijn been brak en het advies kreeg dit maar niet meer te doen. Maar liefst 10 jaar lang rende ik niet, maar het bloed loopt waar het niet gaan kon. En toen ik tijdens de 1e lockdown vorig jaar lusteloos en plotseling op de bank zat, gooide ik het roer om. Onze collega Nadine vertelde tijdens een redactie zoom meeting zo enthousiast over de ‘from couch to 5K running app’ dat ik meteen nieuwsgierig werd. Ik installeerde ‘m en langzaam probeerde ik weer te rennen. Dat voelde zo goed! Het afgelopen jaar bouwde ik het steeds verder op en van de 5K app ging ik na het behalen van mijn virtuele medaille door naar de 10K app. Ook die behaalde ik, met plezier en zonder pijn. Vorige maand heb ik de 21K app aangekocht en nu heb ik dus een nieuw doel. Heerlijk! Mijn eerste officiële marathon staat gepland in maart. Dat ik nu een concreet doel daarmee heb gesteld maakt me nog gemotiveerder. Jezelf uitdagen, fit worden en je hoofd leeg maken op hetzelfde moment. Ik ben blij dat ik het weer kan. En doordat je het altijd en overal kunt doen zijn er ook geen smoesjes te bedenken om hier niet even een uurtje voor vrij te maken. Ik ren nu gemiddeld drie keer per week, zonder gadget maar wel met goede schoenen. Onderweg zie ik de natuur per seizoen veranderen en het doet veel met me, ik voel me energieker en niet geheel onbelangrijk; ik ben er een stuk vrolijker door, dus ook thuis en op de zaak heeft iedereen hier profijt van. Dus hup, eerst fit naar de feestdagen en dan door naar een nieuwe uitdaging!

Tips

1. Ga gewoon: al die smoesjes van ‘geen tijd hebben’ tot ‘het is te koud’ of ’ik kan het niet’, bullshit! Gaan en de mindset is veel belangrijker dan de afstand. Die bouw je vanzelf wel op (2e tip; langzaam opbouwen. Nee, je hoeft niet in één keer de marathon te kunnen lopen).

2. Koop goede schoenen om blessures te voorkomen, dat vergroot echt je renplezier, believe me.

3. Vertel anderen dat je loopt en je zult zien dat positieve reacties niet alleen jou inspireren, maar ook jij zult andere mensen inspireren om te gaan bewegen (in wat voor vorm dan ook).

4. Loop eens zonder oortjes met muziek en je zult merken dat los van het feit dat je veel meer op je eigen tempo zult lopen dan op de beat, je ook steeds meer de geluiden van de natuur zult ontdekken en je hoofd ook echt leger wordt.

5. Zolang je redelijk normaal kunt praten, als is het tegen jezelf, dan is je tempo prima, een goede vuistregel om aan vast te houden.

6. Beloon jezelf. Ik kan altijd uitkijken naar die lekkere cappuccino of gebakken ei dat ik voor mezelf bij thuiskomst maak. Maar ook af en toe een nieuw setje sportkleding werkt heel up-liftend en motiverend.

7. Ik ben dol op rennen vroeg in de morgen, dan voel je je de hele dag sterk en goed omdat je al iets hebt gedaan. Bovendien is het onderweg dan ook nog heerlijk rustig.

Maar waar, hoe en met wie je ook gaat, enjoy the ride! Wie weet komen we elkaar onderweg een keer tegen. Lace up en let’s go!

Tried & tested

1. Allbirds Natural Run Form Tank, Natural Leggings en Women's Wool Dasher

Een goede sport-bh of top is zo essentieel! Ik ben fan van de Allbirds Run Apparel. Deze collectie zit boordevol hoogwaardige natuurlijke vezels (eucalyptusvezels en merinowol) en is van nature vochtafvoerend, geurwerend en thermoregulerend. De kleding is snel droog, geeft ondersteuning, maar zit ook lekker en ademt waardoor het heel comfortabel zit, ook bij langere afstanden. De Form Tank zit heerlijk in combinatie met hun natural legging. Mooie bijkomstigheid is dat deze sportkledinglijn volledig gelabeld is met haar CO2-voetafdruk. Probeer ook eens de hardloopschoenen van Allbirds. Mijn favoriet? De Women's Wool Dasher Mizzles LIMITED EDITION. Licht, comfortabel als een sok, maar toch met voldoende ondersteuning.

2. New Balance FreshFoam 1080 hardloopschoenen

Heb je behoefte aan een neutrale hardloopschoen? Dan is de New Balance 1080 jouw ideale trainingsmaatje. De Fresh Foam demping zorgt voor een zacht en lichtgewicht gevoel. Je voeten worden strak omsloten door de bootie en de Ortholite sockliner zorgt voor extra loopcomfort. Je voeten blijven stevig op de juiste plek en worden extra ondersteund door de hielkap.

3. Brooks Carbonite Jacket

Nu de dagen korter zijn en ik ’s avonds steeds vaker in het donker moet lopen, hecht ik veel waarde aan zichtbaarheid. Ik ben fan van de heerlijke Brooks Carbonite Jacket. Het zorgt bij Low light voor high visibility, door het gebruik van M Scotchlite react waardoor automobilisten je sneller zien en dus meer tijd hebben om te reageren. Want als je dit jacket draagt kunnen bestuurders van rijdende voertuigen je al vanaf 180 meter afstand als loper herkennen. Je voelt haast niet dat je hem draagt doordat hij goed ademt en handig: er zit een capuchon op die je kunt oprollen.

4. Brooks Ghost 14 hardloopschoen

Brooks heeft een CO2-neutrale schoen geïntroduceerd, de Ghost 14, als onderdeel van Brooks' initiatief om in 2040 volledig CO2-neutraal te zijn. ‘Running Responsibly’ is nog nooit eerder zo letterlijk toegepast. Deze neutrale hardloopschoenen heeft een hoog ademend vermogen en sluit goed om de voet, waardoor ze zeer zacht aanvoelen. De schoen heeft een grote schokabsorptie en stimuleert een soepele en natuurlijke afwikkeling. Dit zorgt voor een responsief en energiek gevoel. Het rubber in de slijtzool is duurzaam en biedt grip tijdens het hardlopen.

Het mesh materiaal valt soepel rond de voet en zorgt voor een mooie combinatie van stretch en stevigheid. Ik vind het een heerlijke lichtgewicht hardloopschoen met veel demping. En doordat hij best breed is, vind ik ‘m zeer comfortabel zitten. Ik heb het gevoel dat ik met deze schoen verder en harder kan lopen.

5. Brooks Levitate 5 hardloopschoen

De Brooks Levitate 5 zijn neutrale hardloopschoenen. Deze schoen met hoge energieteruggave heeft wat updates gekregen. Het vernieuwde bovenwerk heeft een rondgebreid materiaal, wat zorgt voor een beter ademend vermogen en een flexibelere, aanpassende pasvorm. De geïntegreerde kraag sluit beter aan rondom de enkel en hak. De semi-geïntegreerde tong vergroot het gemak bij het aantrekken van de schoenen. Ook voorkomt het dat de tong gaat schuiven tijdens het hardlopen. De DNA AMP-tussenzool zorgt voor 71% energieteruggave. Met een nog hogere energieteruggave is de Levitate 5 ideaal voor de snellere run. Om een stevigere pasvorm te krijgen is er 3D Fit Print in de middenvoet toegevoegd. De Arrow Point slijtzool is net als de Levitate 4 geïntegreerd en zorgt ervoor dat je gemakkelijk af kunt wikkelen zonder dat er energie verloren gaat. De rubberen slijtzool is duurzaam en biedt grip en tractie. Het is een compleet andere schoen dan de Ghost en ik vond dat best even wennen. Maar hij zit heerlijk comfortabel.

Het Happy in Shape Running Dossier wordt constant aangevuld met nieuwe hardlooptips en -nieuws, maar ook gadgets en musthaves die bij geen enkele hardloper mogen ontbreken. Speciaal door de redactie voor jou geselecteerd. Houd deze pagina daarom goed in de gaten als je op de hoogte wilt blijven. Enne, nu lekker hardlopen!

Laatste nieuws