Lekker in je vel in 2022 met een leefstijlprogramma

Heb je overgewicht en wil je hier komend jaar iets aan doen?

Heb je overgewicht en wil je hier komend jaar iets aan doen? Dan kun je deelnemen aan een leefstijlprogramma. Tijdens zo’n programma leer je hoe je je levensstijl kunt verbeteren. Je krijgt hierbij hulp van een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut. Gelukkig hoef je de kosten in de meeste gevallen niet zelf te betalen. Deelname aan een leefstijlprogramma wordt namelijk vergoed door je zorgverzekering.

Hoe zit een leefstijlprogramma in elkaar?

Een leefstijlprogramma (Gecombineerde Leefstijlinterventie) duurt 2 jaar. In het eerste jaar leer je je leefstijl te veranderen. In het tweede jaar leer je hoe je die veranderingen kunt volhouden. Je leert bijvoorbeeld over:
– gezonder eten
– meer bewegen
– goed slapen en ontspannen
– hoe je met stress om kunt gaan
– hoe je de gezonde leefstijl kan volhouden

Het eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek (de intake) kijkt de leefstijlcoach samen met jou of het leefstijlprogramma bij je past. Je krijgt uitleg en je kunt vragen stellen. Tijdens het gesprek geef je aan wat je zou willen bereiken. De coach vraagt hierbij ook naar je motivatie. Het kan zijn dat tijdens het gesprek blijkt dat een ander traject beter geschikt is. De coach geeft je hier dan advies over.

Waarom een leefstijlprogramma?

Een leefstijlprogramma heeft veel voordelen. Je krijgt professionele begeleiding en leert veel over voeding en beweging. Het doel van het programma is niet om zo snel mogelijk af te vallen, zoals bij sommige diëten. Leefstijlprogramma’s richten zich op een duurzame oplossing waarbij je je hele levensstijl verbetert.

Wanneer kom je in aanmerking?

In principe kan iedereen een leefstijlprogramma volgen. Maar voor een volledige vergoeding vanuit de zorgverzekering moet je wel aan voorwaarden voldoen:
– je hebt een BMI van 25 of hoger en last van een van deze problemen:
– een verhoogde kans op hart- en vaatziekten
– een verhoogde kans op diabetes
– diabetes
– artrose
– slaapapneu
– óf je hebt een BMI van 30 of hoger

Je hebt bovendien een verwijzing nodig van je huisarts. En het is belangrijk dat je zelf echt gemotiveerd bent om gezonder te gaan leven.

Vier verschillende leefstijlprogramma’s 

De volgende 4 leefstijlprogramma’s worden vergoed vanuit de basisverzekering:
– Beweegkuur GLI van Huis voor Beweging
– SLIMMER van de GGD Noord en Oost Gelderland
– Coaching op Leefstijl (COOL) van het expertisecentrum Leefstijlinterventies
– Samen Sportief in Beweging van de Gezond Leefstijl Company

Dekking vanuit aanvullende zorgverzekering

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor een vergoeding vanuit de basisverzekering, maar wil je wel graag deelnemen aan een leefstijlprogramma? Met een aanvullende zorgverzekering kun je een vergoeding krijgen voor (een deel van) de kosten. Daarnaast heeft een aanvullende verzekering als voordeel dat je meer keuze hebt. Zo kun je bijvoorbeeld ook een vergoeding krijgen voor een online leefstijlprogramma. Vraag van te voren aan je verzekeraar waar je terecht kunt.

Ben je nog niet aanvullend verzekerd? Ga dan je zorgverzekering vergelijken met die van andere aanbieders. Zo zie je snel bij welke verzekeraar je het voordeligst uit bent voor een aanvullende zorgverzekering voor leefstijlprogramma’s.

Beeld: iStock

Laatste nieuws