Eet jij regelmatig kaneel? Dan moet je dit weten

Wait, what!?

Lees ook

Lekker op appeltjes, door je havermout of in een culinair gerecht: kaneel! Maarre, is het wel kaneel wat je gebruikt? D~e kans is groot van niet…

Echte kaneel

Om te begrijpen wat het verschil is tussen echt kaneel en nep kaneel, moeten we eerst eens kijken naar waar kaneel vandaan komt. Echt kaneel komt namelijk van de bast van een specifiek soort boom – de Cinnamomum verum of de Ceylon-boom. Deze boom vind je alleen in Sri Lanka.

Nep-kaneel

Maar goed: Sri Lanka is niet een heel groot land, en die Ceylon-bomen liggen dan ook niet voor het oprapen. Daarom is de Cassia-plant (Cinnamomum cassia) snel razend populair geworden. Deze plant groeit namelijk in zuid-China, en is dus veel makkelijker beschikbaar. Als je ooit kaneelstokjes hebt gekocht, dan is de kans heel groot dat je eigenlijk kaneel van deze plant in huis hebt gehaald.

Gevaarlijk verschillend

En misschien denk je nu: “Maar kaneel is toch kaneel?” Dat snappen we volledig. Er zit echter een belangrijk verschil tussen de echte Ceylon-kaneel en de Cassia-kaneel. In kaneel zit namelijk een stofje dat ‘cumarine’ heet. Cassia-kaneel heeft een behoorlijk hoge dosis van deze stof, terwijl dit in de Ceylon-variant maar héél weinig voorkomt. En dat is best een belangrijk verschil, want cumarine is behoorlijk gevaarlijk. Cumarine is in grote hoeveelheden namelijk gelinkt aan kanker en leverproblemen. Oei!

Keuze voor kaneel

Dus hoe weet je nu zeker of je echte kaneel hebt of niet? Expert Gina Waggott legt uit aan Eating Well dat je een duidelijk verschil merkt in smaak. Cassia- of nep-kaneel is veel sterker qua geur en qua smaak. Echte kaneel is zoeter en zachter. Ze vertelt bovendien: “Degene van wie ik vroeger mijn nootmuskaat importeerde, stelde dat hij nóóit voorgemalen kruiden kocht.” Ceylon-kaneel zul je dan ook niet zo snel in makkelijke kant-en-klare poedervorm tegenkomen. Zoek in plaats daarvan eens specifiek naar Ceylon-kaneel, en maal dit met je eigen kruidenmolentje tot een poeder. Dat scheelt!

Bron: Kookfans | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook