Zo lang kan het coronavirus op je kleding overleven

Er zitten forse verschillen tussen verschillende stoffen.

Lees ook

Kan het coronavirus via kleding worden overgegeven? Jazeker, maar er zitten forse verschillen tussen hoe lang het virus kan overleven op verschillende stoffen.

Materiaal

Nu we allemaal zo bewust bezig zijn met handen wassen en mondkapjes dragen, zijn we ons ook extra bewust van alle dingen die we op een dag aanraken. Van liftknopjes tot deurklinken en van telefoons tot kledingstukken. Juist, je leest het goed. Ook op kledingstukken kan het virus overleven. Er is door een Universiteit in Leicester onderzoek gedaan naar of en hoe het virus kan overleven op je kleding. Het belangrijkste verschil blijkt te zitten in het materiaal.

Onderzoek uit Engeland

In Engeland heeft de Leicesterse universiteit De Montfort University een onderzoek gedaan naar hoe het virus overleeft op kleding. Hiervoor hebben ze speciaal gekeken naar kleding die mensen in de gezondheidszorg dragen. Wat blijkt: het virus kan tot wel 72 uur overleven op bepaalde stoffen én is op die manier ook overdraagbaar. Dokter Katie Laird, hoofd van de onderzoeksgroep, zegt: 'Ons onderzoek toont aan dat drie van de meest gedragen stoffen in de gezondheidszorg een besmettingsrisico vormen voor het virus.'

Meest besmettelijke stoffen

Met stip op één staat polyester. Hierop kan het virus tot wel 72 uur overleven. Hierna volgt kleding die van 100 procent katoen is gemaakt, waarop het virus tot wel 24 uur kan blijven zitten. Een mix van polyester en katoen werkt nog het beste: hierop blijft het virus maar zes uur zitten. Voor mensen die niet in de gezondheidszorg werken heeft Laird gelukkig geruststellend nieuws: zo lang je geen dicht contact hebt met coronapatiënten, valt dat besmettingsrisico voor je kleding heel erg mee.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Deodorant

Door dit te doen zorg je ervoor dat je deodorant wél 24 uur werkt

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten deodorants op de markt, dat het vaak moeilijk kiezen is als je voor het schap staat. Want: welke ruiken niet alleen lekker, maar werken ook écht? Van rollers tot aan sprays, en van een 24-uurs werking tot aan een 48-uurs.