Is late-night snacken nou écht zo ongezond voor je?

Eindelijk het verlossende antwoord.

Lees ook

Het is zaterdagavond en je hebt zin om lekker op de bank te zitten met een zak chips en een film. Maar hoe slecht zijn die snacks nou echt voor je?

Late-night snack

Voor velen van ons is een kleine late-night snack voor het slapengaan een essentieel onderdeel van ons avondritueel. Want proberen te slapen met een rommelende buik is geen pretje. Dat betekent natuurlijk niet dat die zak chips op de bank een goed idee is, maar toch eten we het elke keer weer. Je hebt vast vaak genoeg gehoord dat je niet laat op de avond nog moet eten. Dit zou slecht zijn voor je spijsvertering, slaap of gewicht. Maar wij vroegen ons af welke effecten het nou écht heeft.

Vertering

Hoewel ons lichaam perfect in staat is om twee dingen tegelijk te doen (slapen en verteren), is het in dit geval voor veel mensen niet ideaal om direct na het eten te gaan slapen. Dat komt door de manier waarop je maag-darmkanaal werkt. Zo zou je de volgende dag wakker kunnen worden met maagzuur. Wanneer je horizontaal ligt met een volle maag, verliezen je ingewanden het effect van de zwaartekracht. En die is nodig om de inhoud van je maag naar beneden te houden. De terugstroming van die inhoud veroorzaakt namelijk het maagzuur.

Gewichtstoename

Velen van ons associëren 's avonds laat eten met gewichtstoename. Je hebt waarschijnlijk wel eens een dieet gevolgd waarbij je na een bepaald uur niet meer mocht eten. Zeker met de populariteit van het periodiek vasten. Hierbij wordt er gegeten tijdens een bepaalde periode, bijvoorbeeld tussen 10.00 tot 18.00 uur. Maar er is geen bewijs dat laat eten leidt tot gewichtstoename. Dus een schaaltje met een paar chipjes in de avond mag best. Genieten!

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Dit gebeurt er met je lichaam als je veganistisch of vegetarisch gaat eten 

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met het eten van vlees

Overweeg jij de switch? Houd er dan rekening mee dat het de volgende effecten op je lichaam kan hebben.
Helpt warm water met citroen echt bij het afvallen?

Helpt warm water met citroen echt bij het afvallen?

Veel celebrity's en bekende (health)bloggers zweren erbij, maar hoe effectief is het eigenlijk? Experts vertellen er alles over.
Afvallen

Dit zijn de 7 meest ongezonde drankjes als je wilt afvallen

Ze lijken misschien healthy, maar dat zijn ze lang niet altijd.
ei pellen

Deze geniale hack om een ei te pellen gaat viral

Met deze hack wordt het pellen van je ei een eitje.