Is je reuk veranderd na een coronabesmetting? Dit moet je erover weten

Ruiken alle etenswaren plotseling naar knoflook? Of heeft vers gewassen kleding ineens de geur van ui? Het kan allemaal te maken hebben met een coronabesmetting die je in het verleden opgelopen hebt. 

Parosmie

Stel, je bent een aantal weken geleden genezen van een coronabesmetting. Tot voor kort kon je niets ruiken of proeven. Je neemt een hapje van een broodje en ineens… proef je iets! Helemaal top, toch? Niet echt, want het broodje smaakt ineens naar afval of ruikt naar ui en knoflook. Dit is het teken dat je te maken hebt met parosmie. Wij vertellen je meer over deze aandoening en hoe je er de strijd mee aan kunt gaan.

Hoe ontstaat parosmie?

Van alle mensen die corona krijgen, verliest ongeveer 50 tot 75 procent tijdelijk hun reuk en smaak. De aanleiding daarvoor is dat het virus zowel de reukzenuwen als de ondersteunende cellen bij die zenuw beschadigt. In de meeste gevallen herstellen die zenuwen zich binnen een aantal weken. Als er sprake is van long covid, kan dat herstelproces veel meer tijd in beslag nemen. Er kan dan parosmie optreden.

Wat gebeurt er in je lichaam waardoor parosmie veroorzaakt wordt? Parosmie ontstaat dus wanneer je reukzenuwen beschadigd zijn. Op het moment dat die zenuwen opnieuw groeien, kunnen er verkeerde verbindingen ontstaan. Dat zorgt ervoor dat de ‘draadjes’ tussen je reukzenuwen en je hersenen niet goed lopen. Je hersenen registreren geuren op een andere manier, waardoor een bos verse rozen bijvoorbeeld ineens naar het riool ruikt.

Dit kun je doen

Parosmie kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Toch lijkt het erop dat we een oplossing gevonden hebben voor dit probleem. Het kan helpen om verschillende geuren, bijvoorbeeld citroen en koffie, twintig seconden goed op te snuiven en dat proces een aantal keer te herhalen. Let wel op: het kan zijn dat je dit een aantal maanden achter elkaar moet proberen voor je resultaat merkt. Er wordt aangeraden om geen geuren uit de weg te gaan. Is het dus zo dat je koffie ineens naar afval ruikt? Blijf het dan toch drinken. Als je dat niet doet, kan de verkeerde geurverbinding in de loop der tijd namelijk permanent worden.

Bron: Dingen voor Vrouwen, Margriet | Beeld: iStock

Laatste nieuws