Zo lang moet je planken om er profijt bij te hebben

Dit lijkt ons goed te doen!

Lees ook

Planken is een van de meest geliefde én gehate core-oefeningen om uit te voeren. Maar we weten waar we het voor doen: sterke buikspieren. Of je daarvoor uren in die verzurende houding moet staan? Dat blijkt gelukkig erg mee te vallen. 

10 seconden

Je hoeft het helemaal niet zo lang vol te houden als je dacht om voldoende resultaat te zien! Volgens hoogleraar en wervelkolom-specialist Stuart McGill hoef je namelijk maar tien seconden te planken om de voordelen ervan al te ondervinden. Volgens hem kun je het beste planken met een intervaltijd van 10 seconden; dit betekent 10 seconden planken, 10 seconden rust en vervolgens weer 10 seconden planken. Dit heeft volgens hem meer resultaat dan het neerzetten van een recordtijd.

Of toch een halve minuut?

Toch is niet iedereen het eens met de mening van McGill: zo vindt personal trainer Rob Arreaga dat je de plank het beste 30 seconden tot een minuut kunt volhouden. Laten we dus ergens in het midden gaan zitten en stellen dat interval-planken met 20 seconden planken en 10 seconden rust optimaal is; dat is prima te doen! Wel moet je goed letten op je houding als je deze oefening uitvoert: zorg ervoor dat je je rug recht houdt. Merk je dat niet meer lukt: stop dan met de oefening om blessures te voorkomen.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook