Dit is de beste tijd van de maand om te stoppen met roken

Zo gaat jouw goede voornemen wél lukken.

Lees ook

Wil stoppen met roken nog niet (helemaal) lukken? Goed nieuws: de wetenschap gaat het iets makkelijker voor je maken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er een optimale tijd is in je menstruatiecyclus om te stoppen met roken. Prik een datum en let’s get to it!

Menstruatiecyclus

Vrouwen hebben een grotere kans dat hun poging om te stoppen met roken slaagt, als zij hun stopdatum afstemmen op hun menstruatiecyclus. Dat bleek een aantal jaar geleden uit een onderzoek gepubliceerd in The Biology of Sex Differences. Fijn, want uit eerder onderzoek is gebleken dat roken schadelijker is voor vrouwen dan voor mannen én dat vrouwen meer moeite hebben met stoppen.

Hormonen

Hoe het precies zit? Onze geslachtshormonen oestrogeen en progesteron schommelen tijdens onze cyclus en beïnvloeden hoe verslaafd we ons gedragen. Vóór onze ovulatie hebben we weinig progesteron in verhouding tot oestrogeen, waardoor we waarschijnlijk gevoeliger zijn voor verslavingen. Maar in de periode ná onze ovulatie tot we ongesteld worden (de zogenoemde luteale fase) hebben we meer progesteron en hebben we minder moeite om een verslaving los te laten. Ergo: in deze periode hebben we een grotere kans dat stoppen met roken lukt.

De beste tijd

Wanneer je moet stoppen met roken? Zo’n twee weken vóór je menstruatie dus. En aangezien je in deze periode sowieso minder verslavingsgevoelig bent, lijkt het ook bij uitstek een mooie tijd om te minderen met suiker, alcohol, cafeïne en/of andere dingen die je moeilijk kunt weerstaan.

Bron: Global News | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook